Jakie opakowanie wybrać dla swoich wypieków? – Postaw na kartonowe opakowania cukiernicze

Jesteś właścicielem cukierni, a może pieczesz torty i ciasta w domowym zaciszu na własny użytek? Niezależnie od odpowiedzi ten artykuł jest dla Ciebie. Kartonowe opakowania cukiernicze łączą w sobie wytrzymałość z funkcją ochronną. Gwarantują estetyczny wygląd i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi jednocześnie zachowując świeżość deseru.

Pudełka cukiernicze z kartonu szybko zyskują na popularności również przez wzgląd na nasze środowisko. Karton jako materiał biodegradowalny jest skuteczną alternatywą dla plastikowych opakowań.

Dobór dobrego pudełka – na co zwrócić uwagę? 

Kupno opakowania na tort to pozornie proste zadanie, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach:

  • Odpowiedni rozmiar – kluczowe znaczenie ma rozmiar pudełka, musi być dobrze dopasowany by spełniał wszystkie swoje warunki. Opakowanie powinno być dobrane do średnicy podkładu, na którym będzie umieszczony tort, zapobiega to przemieszczaniu się deseru w pudełku na przykład podczas transportu. Należy dobrać również odpowiednią wysokość opakowania, biorąc pod uwagę również wszystkie ozdoby umieszczone na torcie. Najczęściej wybierane wysokości to 25 cm i 35 cm. 
  • Estetyka – najczęściej wybieranym opakowaniem jest te wykonane z tektury jednostronnie bielonej. Dobre i estetyczne opakowanie to nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale również wpływa na pozytywny wizerunek marki.
  • Model składania pudełka – na rynku dostępnych jest wiele modeli opakowań, klienci jednak najczęściej wybierają pudełko w formie tak zwanego „koszyka”, lub w formie jumbo czyli opakowanie składające się z obwoluty i dwóch tacek, górnej i dolnej.

Jeżeli nie znajdziesz nigdzie opakowania, które spełnia Twoje wymagania względem rozmiaru, możesz skontaktować się z producentem Recpak w celu stworzenia indywidualnego pudełka.

Dlaczego opakowania na torty i ciasta odgrywają tak ważną rolę w cukiernictwie?

Każdy tort i ciasto powinno być przechowywanie w odpowiedni sposób i w odpowiednich warunkach. Pudełka na tort piętrowy czy tacki idealnie się do tego nadają, zapobiegają chłonięciu zapachów z lodówki i nie tylko. Wydanie tortu do rąk klienta w takim opakowaniu nadaje naszej pracy estetyczny wygląd. Klient ceni sobie praktyczne rozwiązania, a przewiezienie tortu na salę czy do domu może okazać się trudniejsze niż nam się wydaje, dlatego też pudełko ma nam w tym pomóc

Łatwo możesz sprawić, że opakowania z Twoimi słodkościami będą rzucać się w oko. Naklejka z logiem, pieczątka, własny nadruk czy też ręcznie napisane imię klienta sprawi, że Twoje opakowanie będzie wyjątkowe.

Ekologia i wpływ na środowisko

Producenci opakowań cukierniczych wykonanych z kartonu, zrobili duży krok w kierunku redukcji plastiku. Biodegradowalne materiały takie jak tektura idealnie wpisują się w dzisiejsze kanony dbania o środowisko i dążenia do minimalizowania negatywnego wpływu plastiku na środowisko. Pamiętaj że wybierając ekologiczne artykuły nie musisz rezygnować z jakości i estetyki.

Wnioski są takie, że opakowania wykonane z tektury to jednocześnie praktyczne i stylowe rozwiązanie, które warto wziąć pod uwagę szukając pudełek dla swoich wypieków, dzięki nim możemy cieszyć się smakiem i prezentacją Twoich wyjątkowych tortów i ciast.

 

Artykuł sponsorowany

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>