Chrupiące, pachnące, super kokosowe. Ciasteczka kokosowe, popularnie nazywane kokosankami. Przepis pochodzi ze strony Pabular, na której nazywane są kokosowymi makaronikami. Można je łatwo i szybko przygotować, dobrze się przechowują. Polecam wszystkim wielbicielom kokosowych smaków
Przepis na 12-14 ciastek
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki mąki
- 25 g masła, roztopionego
- ew. ok. 100 g ciemnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (jeśli chcemy posmarować nią potem ciastka)
Przygotowanie:
– Jajka ubić z cukrem (przez ok 5 min, do momentu, w którym masa będzie puszysta i jasna)
– Do ubitych jajek dodać pozostałe składniki: wiórki, mąkę i masło
– Na wyłożonej papierem do pieczenia patelni umieszczać ciastka (najlepiej formować łyżeczką)
– Piec 16-18 min w temperaturze 175°C (do zarumienienia)
– Po wyjęciu z piekarnika przestudzić
– Jeśli zdecydowaliśmy się na posmarowanie ich czekoladą w tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (nad gorącą wodą, np. w małym rondelku). Kiedy czekolada się rozpuści a ciasteczka przestygną smarujemy je od spodu i zostawiamy, aby czekolada stężała. Możemy je też włożyć do lodówki.
Smacznego!