Kokosanki

kokosanki

Chrupiące, pachnące, super kokosowe. Ciasteczka kokosowe, popularnie nazywane kokosankami. Przepis pochodzi ze strony Pabular, na której nazywane są kokosowymi makaronikami. Można je łatwo i szybko przygotować, dobrze się przechowują. Polecam wszystkim wielbicielom kokosowych smaków :-)

Przepis na 12-14 ciastek

Składniki:

  •  2 jajka
  •  200 g cukru
  •  200 g wiórków kokosowych
  •  3 łyżeczki mąki
  •  25 g masła, roztopionego
  •  ew. ok. 100 g ciemnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (jeśli chcemy posmarować nią potem ciastka)

Przygotowanie:

– Jajka ubić z cukrem (przez ok 5 min, do momentu, w którym masa będzie puszysta i jasna)

– Do ubitych jajek dodać pozostałe składniki: wiórki, mąkę i masło

– Na wyłożonej papierem do pieczenia patelni umieszczać ciastka (najlepiej formować łyżeczką)

– Piec 16-18 min w temperaturze  175°C (do zarumienienia)

– Po wyjęciu z piekarnika przestudzić

– Jeśli zdecydowaliśmy się na posmarowanie ich czekoladą w tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (nad gorącą wodą, np. w małym rondelku). Kiedy czekolada się rozpuści a ciasteczka przestygną smarujemy je od spodu i zostawiamy, aby czekolada stężała. Możemy je też włożyć do lodówki.

Smacznego!

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>