Kotlety mielone

Wydawać by się mogło, że kotlety mielone to jedna z najprostszych potraw do zrobienia. Owszem ale kiedy ma się dobrane właściwe składniki i proporcje. Ja przez długi czas szukałam ich właściwego smaku więc eksperymentowałam z przyprawami, dodatkami. Najsmaczniejsze okazały się te z podstawowymi przyprawami, takimi jak cebulka, sól, pieprz. Ważna była też konsystencja, ponieważ wielokrotnie robiłam za rzadkie albo zbyt zbite. Trafiłam w końcu na przepis z dodatku do Gazety Wyborczej pt.: “Palce Lizać” (nr 8). Prezentowane są tam przepisy popularnych potraw z barów mlecznych, w tym te mielone. Polecam wypróbować, mnie ten przepis nigdy nie zawiódł.

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej (w wielu sklepach można poprosić o zmielenie, odradzam zdecydowanie kupowanie mielonego mięsa w paczkach)
  • 2 małe cebule lub 1 średnia
  • 1 czerstwa konkretna bułka, nie “dmuchana”
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz zwykły (ja dodaję też ziołowy)
  • bułka tarta do panierki
  • masło, olej lub smalec do smażenia (ja smażę na oleju)

Przygotowanie:

 – bułkę dzielimy i namaczamy w mleku, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach

 – do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą z mleka bułkę, następnie wbijamy jajko, dosypujemy dość sporo soli, dodajemy pieprz i dokładnie wyrabiamy masę

 – z gotowej masy mokrymi rękami formujemy owalne kotlety, lekko je spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w panierce i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>