Kruche, malutkie, w sam raz jako mała słodycz do kawy. Przepis na nie jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje potem ich przygotowanie ale naprawdę warto! Jeden z przepisów ze starego domowego przepisownika mamy.
Składniki:
- 250g mąki
- 4 łyżki cukru
- 125g miękkiej margaryny
- 1 jajo
- 3 łyżki śmietany (ja użyłam 12%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g marmolady (ja użyłam różanej)
- cukier puder do dekoracji
- tłuszcz do wysmarowania blachy (ja używam papieru do pieczenia)
Przygotowanie:
– na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier i cukier waniliowy – wymieszać
– dodać jajo, proszek do pieczenia, śmietanę oraz margarynę, całość zagnieść
– na posypanej mąką stolnicy rozwałkować niewielką część ciasta na grubość 0,5 cm (od wielkości porcji zależeć będzie wielkość naszych rogalików)
- placek pokroić na równej wielkości trójkąty (jak w tym przepisie), nałożyć marmoladę (ok. 1 łyżeczki) i zawinąć formując rogaliki
– rogaliki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze (ja użyłam papieru do pieczenia)
– wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min. w temperaturze 180°C (do zarumienienia skórki)
– po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego!