Kruche rogaliki z marmoladą

rogaliki kruche przepis

Kruche, malutkie, w sam raz jako mała słodycz do kawy. Przepis na nie jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje potem ich przygotowanie ale naprawdę warto! Jeden z przepisów ze starego domowego przepisownika mamy.

 

Składniki:

  • 250g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 125g miękkiej margaryny
  • 1 jajo
  • 3 łyżki śmietany (ja użyłam 12%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g marmolady (ja użyłam różanej)
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz do wysmarowania blachy (ja używam papieru do pieczenia)

 

Przygotowanie:

– na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier i cukier waniliowy – wymieszać

– dodać jajo, proszek do pieczenia, śmietanę oraz margarynę, całość zagnieść

– na posypanej mąką stolnicy rozwałkować niewielką część ciasta na grubość 0,5 cm (od wielkości porcji zależeć będzie wielkość naszych rogalików)

- placek pokroić na równej wielkości trójkąty (jak w tym przepisie), nałożyć marmoladę (ok. 1 łyżeczki) i zawinąć formując rogaliki

– rogaliki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze (ja użyłam papieru do pieczenia)

– wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min. w temperaturze 180°C (do zarumienienia skórki)

– po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

Smacznego!

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>