Leczo z kiełbasą

 

leczo z kiełbasą i pieczarkami

 

Domowe leczo z kiełbasą to jeden z klasyków, który sprawdza się o każdej porze roku. W lecie idealnie pasują do niego świeże pomidory, a w zimie czy na wiosnę odpowiednie pomidory z puszki. Do tego pyszna wiejska kiełbasa i chleb. Ten przepis na leczo z kiełbasą dopracowywałam w sumie przez kilkanaście lat, i za każdym razem mi smakuje. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje :-)

 

 

 

 

przepis na leczo z cukinią kiełbasą i paprykąSkładniki:

  • 2 papryki
  • pęto dobrej kiełbasy  – u mnie kiełbasa wiejska (ok. 300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule (ok. 160 g)
  • cukinia (ok. 250 g)
  • pomidory w puszce (u mnie pomidory w puszce pelati) albo świeże – obrane ze skórki (ok. 250 – 300 g)
  • pieczarki (ok. 200 g)
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ziół kuchni włoskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • mielony pieprz czarny i ziołowy
  • oliwa albo olej
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Przygotowujmy większy garnek oraz dużą patelnię.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy na drobne kawałki, kiełbasę kroimy w większą kostkę.
  3. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w półtalaki.
  4. Na dużej patelni, na oliwie albo oleju, szklimy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy przez kilka minut co chwilę mieszając. Przekładamy do garnka.
  5. Na tej samej patelni podsmażamy przez ok. 4 minuty paprykę, dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 3-4 min. Przekładamy do garnka.
  6. Na koniec podsmażamy przez kilka minut cukinię.
  7. Wszystkie warzywa powinny być lekko miękkie po przesmażeniu, dzięki temu szybciej się ugotują.
  8. Do podsmażonych warzyw i kiełbasy dodajemy pomidory – jeśli są w puszce upewnijmy się, że nie ma na nich pozostałości skórek, całe pokrójmy na kawałki, dodajmy zalewę.
  9. Wymieszajmy wszystkie składniki, dodajmy listki laurowe, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, oraz sporo przypraw: ziół prowansalskich, ziół kuchni włoskiej (albo innych ulubionych) oraz majeranku. Zioła dodają smaku i z powodzeniem zastępują wszelkie kostki smaku, więc można je śmiało sypać.
  10. Leczo gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min, mieszając od czasu do czasu (do miękkości wszystkich składników). Można dodać wody w trakcie, żeby było raczej rzadkie. Jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak pomidorów – można dodać 1-2 łyżeczki koncentratu na początku.

Leczo podajemy z chlebem albo jemy solo. Ja polecam do tego dania dobry chleb na zakwasie.

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>