Domowe leczo z kiełbasą to jeden z klasyków, który sprawdza się o każdej porze roku. W lecie idealnie pasują do niego świeże pomidory, a w zimie czy na wiosnę odpowiednie pomidory z puszki. Do tego pyszna wiejska kiełbasa i chleb. Ten przepis na leczo z kiełbasą dopracowywałam w sumie przez kilkanaście lat, i za każdym razem mi smakuje. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje
- 2 papryki
- pęto dobrej kiełbasy – u mnie kiełbasa wiejska (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule (ok. 160 g)
- cukinia (ok. 250 g)
- pomidory w puszce (u mnie pomidory w puszce pelati) albo świeże – obrane ze skórki (ok. 250 – 300 g)
- pieczarki (ok. 200 g)
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziarenek pieprzu
- 3-4 ziela angielskie
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziół kuchni włoskiej
- 1 łyżeczka majeranku
- mielony pieprz czarny i ziołowy
- oliwa albo olej
- ewentualnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Przygotowujmy większy garnek oraz dużą patelnię.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy na drobne kawałki, kiełbasę kroimy w większą kostkę.
- Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w półtalaki.
- Na dużej patelni, na oliwie albo oleju, szklimy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy przez kilka minut co chwilę mieszając. Przekładamy do garnka.
- Na tej samej patelni podsmażamy przez ok. 4 minuty paprykę, dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 3-4 min. Przekładamy do garnka.
- Na koniec podsmażamy przez kilka minut cukinię.
- Wszystkie warzywa powinny być lekko miękkie po przesmażeniu, dzięki temu szybciej się ugotują.
- Do podsmażonych warzyw i kiełbasy dodajemy pomidory – jeśli są w puszce upewnijmy się, że nie ma na nich pozostałości skórek, całe pokrójmy na kawałki, dodajmy zalewę.
- Wymieszajmy wszystkie składniki, dodajmy listki laurowe, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, oraz sporo przypraw: ziół prowansalskich, ziół kuchni włoskiej (albo innych ulubionych) oraz majeranku. Zioła dodają smaku i z powodzeniem zastępują wszelkie kostki smaku, więc można je śmiało sypać.
- Leczo gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15-20 min, mieszając od czasu do czasu (do miękkości wszystkich składników). Można dodać wody w trakcie, żeby było raczej rzadkie. Jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak pomidorów – można dodać 1-2 łyżeczki koncentratu na początku.
Leczo podajemy z chlebem albo jemy solo. Ja polecam do tego dania dobry chleb na zakwasie.
Smacznego!