Lemoniada cytrynowa

Lemoniada-cytrynowa

Upały, gorąc, spiekota – to najlepsze okoliczności przyrody by zabrać się do robienia lemoniady! Klasyczna, cytrynowa, pyszna. W mojej wersji  – z fusami. Prosty przepis na orzeźwienie.

Składniki na 1 porcję (do 500 ml):

  • połówka cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru brązowego
  • świeży imbir
  • świeża mięta
  • zimna woda mineralna

Przygotowanie:

  1. cytrynę wyciskamy, sok wlewamy do wysokiej szklanki
  2. wsypujemy cukier (możemy go zastąpić miodem)
  3. świeży korzeń imbiru ścieramy na tarce o małych oczkach (kilka ruchów, by uzyskać niewielką ilość wiórków)
  4. kilka listków mięty zgniatamy i rwiemy na kawałki, dorzucamy do szklanki
  5. całość zalewamy zimną wodą, możemy również dodać połówki plasterków cytryny
  6. pijemy ze smakiem ;-)

 

 

Przepis podpatrzony u Fresh Bike

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>