Przepis na domowy makaron do rosołu, który robił mój Dziadek i moja Mama
Na jego przygotowanie trzeba poświęcić około 30 min, ale efekt jest tego wart.
Makaron jest delikatny dzięki tajnemu składnikowi, jakim jest mleko. Zwykle do makaronu swojskiego dodaje się wodę, ale wtedy nie jest tak smaczny. Z tego przepisu wychodzi pyszny, miękki makaron domowy, który nadaje się do rosołu, pomidorówki, a nawet do smażenia na masełku!
Składniki (dla 4-5 osób):
- 500 g mąki pszennej (np. poznańskiej)
- 2 jajka L
- około 100-150 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli i podgrzane nieco mleko.
- Wszystkie składniki zagniatamy około 10 min. do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta (jeśli jest za rzadkie – dosypujemy trochę mąki, jeśli jest za gęste – dolewamy trochę mleka).
- Ciasto będziemy kroić na kilka porcji. Rozgniatamy na stolnicy płaskie placki, następnie rozwałkowujemy je cienko (2mm).
- Posypujemy wierzch mąką (makaron dzięki temu się nie poskleja podczas krojenia).
- Powstały płat ciasta kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.
- Układamy jeden na drugim, a następnie kroimy w poprzek na środku. 2 sterty pasków układamy na sobie i kroimy ostrym nożem na cienkie paski.
- Powstałe kluski rozklejamy i odkładamy, np. na tacę.
- W międzyczasie nastawiamy duży garnek z wodą do zagotowania. Solimy i dodajemy trochę oleju.
- Wszystkie skrojone kluski wrzucamy na gotującą wodę.
- Gotujemy Ok 2-3 minut od wypłynięcia (kluski musza być ugotowane w środku i elastyczne).
- Po ugotowaniu odcedzamy całość i przelewamy wodą.
Taki domowy makaron, czyli „polskie spaghetti” świetnie nadaje się do rosołu. Makaron swojski doskonale smakuje też następnego dnia, szczególnie podsmażony na maśle.
Smacznego!