Muffiny bananowe to jeden z moich ulubionych ratunkowych deserów, które można szybko przygotować na każdą okazję. Wilgotne babeczki bananowe można nadziać kremem czekoladowym albo dodać kawałki czekolady lub owoce. Przepis jest tak uniwersalny, że wszelkie modyfikacje są mile widziane. Ja swoje babeczki bananowe przygotowałam z kremem czekoladowo-orzechowym i słony karmel. Dzięki temu powstały pyszne muffinki bananowe dla dzieci, choć nam też bardzo smakowały, i bardzo szybko zniknęły z talerza
Składniki na wilgotne muffinki z bananami (12 sztuk):
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 7 łyżek cukru (można dodać mniej)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodaję raczej czubatą)
- dowolne dodatki: 50 g kawałków czekolady, orzechów, kremy czekoladowe albo o innym smaku
Bananowe muffinki – wykonanie:
- Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i odstawić na bok.
- Do drugiej miski wlać olej, dodać jajka i ubić (ja używam miksera ale można też użyć rózgi).
- Wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dodać rozgniecione na mus banany.
- Dodać dowolne dodatki do ciasta (np. czekolada, rodzynki, żurawina, toffi).
- Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (jeśli dodajemy krem, najpierw nakładamy ciasto do połowy, następnie wkładamy małą łyżeczkę kremu i przykrywamy ciastem).
- Piec około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Takie babeczki bananowe z dodatkami świetnie sprawdzają się jako słodkie małe co nieco do kawy i herbaty albo szybka przekąska dla dzieci bądź gości. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam na przykład pysznych kremów, które można kupić w Schronisku Bukowina:
Krem czekoladowo-orzechowy to klasyk podobny do nutelli, ale o wiele lepszym składzie. Krem słony karmel jest też pyszny i świetnie sprawdził się jako dodatek do tych muffinek.
Jeśli muffiny będą za słodkie, można też dodać mniej cukru. Przepis jest prosty, a muffiny pięknie wyrastają.
Smacznego!