Sposób na szybkie co nieco ze ściemniałych bananów. Jeśli zdarzy się Wam przetrzymać banany, a ich skórka stanie się nawet czarna, nie przejmujcie się – zróbcie z nich ciasto albo właśnie muffiny. Przejrzałe banany są idealne do takich wypieków.
Proporcje składników na 12 muffinek
Składniki:
- 1½ szklanki rozgniecionych na papkę bananów (4-5 średniej wielkości)
- ⅓ szklanki oleju
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1½ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 – 100 g czekolady (ja użyłam gorzkiej)
Przygotowanie:
- banany kroimy na plasterki i blendujemy do uzyskania papki (możemy też rozgnieść je widelcem), odmierzamy 1½ szklanki
- czekoladę kroimy na drobniutkie kawałki
- piekarnik nagrzewamy do 180°C
- w dużej misce mieszamy papkę bananową, olej i jajko
- w oddzielnej misce mieszamy cukier, mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do bananów, mieszamy do połączenia składników, dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy
- ciasto nakładamy do papierowych papilotek, którymi wykładamy blachę do muffinek
- muffinki pieczemy 20-25 min
Smacznego!
Oryginalny pochodzi z tej strony