Muffiny bananowo-czekoladowe

muffiny-bananowo-czekoladowe

Sposób na szybkie co nieco ze ściemniałych bananów. Jeśli zdarzy się Wam przetrzymać banany, a ich skórka stanie się nawet czarna, nie przejmujcie się  – zróbcie z nich ciasto albo właśnie muffiny. Przejrzałe banany są idealne do takich wypieków.

Proporcje składników na 12 muffinek

Składniki:

  • 1½ szklanki rozgniecionych na papkę bananów (4-5 średniej wielkości)
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 – 100 g czekolady (ja użyłam gorzkiej)

Przygotowanie:

  1. banany kroimy na plasterki i blendujemy do uzyskania papki (możemy też rozgnieść je widelcem), odmierzamy 1½ szklanki
  2. czekoladę kroimy na drobniutkie kawałki
  3. piekarnik nagrzewamy do 180°C
  4. w dużej misce mieszamy papkę bananową, olej i jajko
  5. w oddzielnej misce mieszamy cukier, mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do bananów, mieszamy do połączenia składników, dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy
  6. ciasto nakładamy do papierowych papilotek, którymi wykładamy blachę do muffinek
  7. muffinki pieczemy 20-25 min

Smacznego!

 

Oryginalny pochodzi z tej strony

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>