Kolejny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów – muffiny bananowo-owsiane z jeżynami. Teraz jest sezon na jeżyny więc zdobądźcie garść i wypróbujcie te aromatyczne muffiny, naprawdę warto!
Porcja na 12 muffinek
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki cukru brązowego(można dodać mniej)
- 1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
- banany kroimy na plasterki
- w średniej misce mieszamy ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon
- w drugiej misce umieszczamy jajko, cukier, banany i olej, następnie blendujemy wszystko na gładką masę
- mąki z dodatkami dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników
- na końcu dodajemy umyte i osuszone borówki i płatki owsiane, mieszamy
- ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami blachy muffinkowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 20 min (do zarumienienia i suchego patyczka)
Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga, ja wprowadziłam kilka modyfikacji, żeby te muffiny-bananowo-owsiane były jeszcze lepsze