Cukinie, cukinie, mamy sezon na cukinie! Jednak zazwyczaj robimy z nich ciągle to samo – czyli leczo, placki albo podkład pod farsz. Jako, że cukinie mi obrodziły, kombinuję jak by tu je wykorzystać w niestandardowy sposób. Muffiny cukiniowe to pierwszy z przepisów z zestawu “Cukinia inaczej”. W kolejce czekają jeszcze: ciasto, babka i ciasteczka oraz Bóg wie co mi jeszcze wpadnie. Ten przepis to bardzo pozytywne zaskoczenie. Muffinki nie smakują jakby po prostu miały cukinię w składzie. Smakują mega czekoladowo, są przy tym bardzo delikatne, czego często brakuje standardowym muffinom. Polecam i zachęcam. Cukinia nie musi być nudna
Składniki na 12 muffinek
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 30 g masła, rozpuszczonego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 małe jaja
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka przetartej na małych oczkach i odsączonej cukinii
- 1/2 szklanki (ok 60g) pokrojonej na małe kawałeczki czekolady (ja użyłam gorzkiej)
Przygotowanie:
- w dużej misce wymieszać razem mąkę, kakao, sól, sodę i cynamon, odstawić
- w średniej misce wymieszać cukier, rozpuszczone masło i olej, wbijać kolejno jajka mieszając do dokładnego połączenia składników
- cukinię umyć, wytrzeć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odlać sok, odmierzyć 1 szklankę miąższu
- do miski z olejem, masłem i jajkami dodać wanilię, maślankę, cukinię i czekoladę
- składniki mokre wlać do suchych i wymieszać do połączenia składników
- przekładać do blachy do muffinek wyłożonej papilotkami
- piec ok 25 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- po upieczeniu studzić przez kilka minut w blasze, następnie wyjąć i studzić najlepiej na kratce
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga
24 sierpień 2024
Muffinki wyszły przepyszne, choć nie dodałam czekolady.
17 wrzesień 2024
super!