Murzynek z bakaliami

murzynek przepis

Bardzo prosty i smaczny murzynek z dodatkiem bakalii. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne i takie pozostaje przez parę dni. Przepis znalazłam na kanale Kuchnia+ w programie “Słodki drań”. Emitowany był o jakiejś kosmicznej porze bo ok. 3 nad ranem. Na szczęście rano znalazłam go na stronie programu. Ciasto było bardzo pozytywnym zaskoczeniem, zamierzam do niego wracać eksperymentując z różnymi bakaliami.

Ciasto:

  • 300 g cukru
  • 15 g kakao (2 łyżki)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g (1/2 kostki) masła (rozpuszczone)
  • 4 g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 0,5 l mleka (2 szklanki)
  • 30 g skórki pomarańczowej (dodałam mniej)
  • 30 g orzechów włoskich (1 garść)
  • 30 g rodzynek (1 garść)
  • gotowa polewa czekoladowa (użyłam Gellwe)

 

Przygotowanie:

- Wymieszać dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodać pozostałe składniki.

 – Ponownie wymieszać całość bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

 – Na koniec dodać bakalie (rozmieszać równomiernie z resztą masy).

 – Ciasto wylać na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec w 200°C około godziny (do suchego patyczka).

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>