Naleśniki nadziane na słono

naleśniki z nadzieniem

Co zrobić, kiedy nie chce nam się robić… obiadu. Kombinować :-) Jeśli mamy choć kilka naleśników z poprzedniego dnia, warto je nadziać czymś fajnym. Ja od dawna nadziewam 3 składnikami, które super smakują. Polecam na szybki i sycący obiad.

 

Składniki:

  • naleśniki (u mnie zazwyczaj 2 na osobę)
  • ser żółty w plastrach (1-2 plastry na 1 naleśnik)
  • wędlina (1-2 plastry na 1 naleśnik)
  • pieczarki (15-20 dag, wedle uznania)
  • cebula (1-2 mniejsze)
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • ketchup
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. pieczarki płuczemy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do rondelka
  2. cebulę obieramy, kroimy na piórka, dorzucamy do pieczarek
  3. całość dusimy na średnim ogniu, bez przykrycia, do momentu, kiedy pieczarki będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem bądź innymi ulubionymi przyprawami
  4. kiedy pieczarki będą gotowe, na każdego naleśnika nakładamy ser, wędlinę i farsz, zawijamy na 2 razy do powstania trójkąta, o takiego:farsz do naleśników
  5. w taki sposób przygotowujemy odpowiednią dla nas ilość naleśników
  6. bierzemy większą patelnię z powłoką nieprzywieralną, nakładamy porcję masła i czekamy aż trochę się rozpuści, po czym nakładamy nasze naleśniki (najlepiej 4 jednocześnie) i przysmażamy na małym ogniu (jeśli mamy możliwość, to możemy patelnię przykryć)
  7. jak nasze naleśniki się podsmażą, a serek stopi i farsz poddusi, zdejmujemy patelnię z ognia i już ;-)
  8. aha, fajnie smakują ketchupem

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

2 Komentarze

  1. Witam. Można zastąpić olejem to masło do smażenia?

    Napisz odpowiedź

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>