Naleśniki

przepis na naleśniki

Od dawna poszukiwałam idealnego przepisu na naleśniki. Przy okazji znalazłam ten na biszkoptowe, kakaowe, gryczane … Jednak najbardziej zależało mi na tych najzwyklejszych – raczej cienkich, elastycznych, nie za tłustych. Trafiłam wreszcie na przepis idealny na tej stronie. Wprawdzie dotyczy on naleśników francuskich ale po drobnej modyfikacji wychodzą klasyczne. Oczywiście jeśli potrzebujemy wersji słonej do warzywno-mięsnego farszu, możemy skorzystać z przepisu oryginalnego, w którym jest więcej soli. Najważniejsze są jednak proporcje mąki, mleka, wody i jajek. Dzięki nim ciasto jest tak fajne po usmażeniu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki (220g) mąki
  • 1 szklanka (250 ml) mleka (ja użyłam 2%)
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki (bądź więcej) cukru
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

 – w dużej misce należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki (oprócz masła), aby nie było grudek

 – ciasto należy wstawić na co najmniej 30 min do lodówki  (można nawet na noc)

 – po tym czasie nagrzać nieprzywierającą patelnię i nałożyć na nią odrobinkę masła (1/3 łyżeczki) – wystarczy nam to na 2 naleśniki

 – ciasto należy wylewać na środek rozgrzanej patelni i rozlewać na boki

 – smażyć po obu stronach na lekko brązowy kolor

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>