Ogórki kiszone – przepis na chrupiące ogórki na zimę

Ten przepis na ogórki kiszone to prawdziwe złoto. Testowany przez lata, udoskonalany i wykorzystywany przeze mnie każdego roku do robienia ogórków, które są idealnie kwaśne, chrupiące i o niebo lepsze od tych, które dostępne są w sklepach. Przepis na dobre ogórki kiszone to efekt prób i błędów. Nawet takich, które zmusiły mnie do wyrzucenia całej partii ogórków. To była tragedia i niestety dobrze ją pamiętam. Teraz wiem, co ją spowodowało, a informację znajdziesz poniżej. Kiszenie ogórków to nie jest łatwa zabawa i sama się o tym przekonałam. Są błędy, które sprawią, że ogórki, zamiast się ukisić, zamienią się w śmierdzącą niespodziankę. Dlaczego? Zaraz Ci to wyjaśnię….

przepis_na_ogórki_kiszoneNa początek kilka podstawowych zasad i moich sposobów kiszenia ogórków na zimę:

  • moimi pojemnikami do kiszenia są słoje typu weki z gumką i mocną sprężyną (UWAGA: słoje z Ikei się nie sprawdziły),
  • do kiszenia używam ogórków gruntowych odmiany Polan (z jasną skórką, na targach są standardem w lecie),
  • wszystkie słoje oraz gumki przed użyciem dokładnie myję i wyparzam! – to ważne, aby proces kiszenia był prawidłowy,
  • wodę do kiszenia ogórków najpierw przegotowuję i trochę studzę (woda z kranu albo filtrowana bez zagotowania może totalnie popsuć kiszenie),
  • do ogórków dodaję sól niejodowaną – można ją bez problemu kupić w sklepach,
  • do przechowywania ogórków kiszonych potrzebne jest chłodne miejsce – powyżej 0 stopni Celsjusza, ale najlepiej około 10, max. kilkunastu.

Dlaczego wspominam o tych zasadach? Nawet stosując się do standardowych przepisów kiszenie może się nie udać. U mnie tak było i kompletnie nie wiedziałam, co poszło nie tak – czy słoiki, temperatura, a może ogórki, dodatki… Okazało się, że woda! Nieprzegotowana woda zepsuła mi całą partię, zamieniając ją w śmierdzącą breję. Nie popełniajcie tego błędu. No dobrze, a teraz właściwy przepis na ogórki kiszone:

Składniki:

  • ogórki gruntowe (najlepsze są Polan, warto wybierać proste, nie za duże, nie uszkodzone i świeże) – ilość – to zależy od Waszych potrzeb,
  • czosnek w ząbkach (ja go obieram i większe kroję na pół),
  • koper (suchy, z łodygami i koszyczkami nasion),
  • chrzan (w korzeniu, obrany),

Przepis na zalewę do ogórków kiszonych:

  • 1 litr wody na 4 dag soli (te proporcje są idealne i sprawdzone)

Ogórki kiszone – jak zrobić?

  • słoje weki oraz gumki dokładnie umyć i wyparzyć,
  • ogórki dokładnie umyć (można przez jakiś czas moczyć w wodzie, szczególnie, jeśli są zwiędnięte),
  • ogórki ustawiać pionowo i ściśle w słojach (nie dopychać do wierzchu i nie kłaść warstwy poziomo),
  • do każdego słoika dodać 1-2 ząbki czosnku, 2-3 wiórki zestruganego korzenia chrzanu oraz koper (gałązka z nasionami),
  • słoje z ogórkami napełnić (pod wierzch) ciepłą zalewą,
  • na słoje nałożyć gumki, zamknąć i docisnąć sprężyną,
  • ogórki zostawić na co najmniej kilka godzin w cieple (aż do pojawienia się piany na wierzchu),
  • po tym czasie wynieść słoiki do chłodu (najlepiej piwnicy).

Co dalej? 

  • Ogórki będą się odgazowywać, więc warto postawić słoje np. na tekturze. To normalny proces i część zalewy wycieknie, dlatego nie można układać ogórków pod wierzch, bo wszystkie muszą pozostać w zalewie, aby się nie zepsuły.
  • Zostawienie ogórków w cieple przez kilka godzin to ważny proces, który jest niezbędnym wstępem całego procesu kiszenia.
  • Ogórki będą dobre do próbowania po co najmniej kilku tygodniach, ale warto zaczekać 2-3 miesiące z pierwszymi testami.

 

Na koniec jeszcze garść informacji, czyli Q&A:

Czemu ogórki kiszone śmierdzą?

Proces kiszenia się nie powiódł i w słoiku rozwinęły się bakterie i drożdże. Jedyne, co trzeba zrobić to je wyrzucić. Są niebezpieczne dla zdrowia.

Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować?

Ja używam weków, więc ich nie pasteryzuję.

Czy ogórki kiszone zalewać gorącą wodą?

Może być gorąca, wtedy proces kiszenia szybciej się rozpocznie.

Czym się różnią ogórki kiszone od konserwowych?

Zalewą i sposobem przygotowania, smakiem. W zasadzie wspólnym mianownikiem są ogórki i niektóre przyprawy, reszta to inna bajka. Przepis na ogórki konserwowe będzie wkrótce na stronie.

W czym zrobić ogórki kiszone?

Ja polecam słoiki weki w starym stylu. Można je nadal kupić, tak jak gumki i sprężyny. Niestety słoje z Ikei nie sprawdziły się u mnie i ogórki się zepsuły.

Gdzie trzymać ogórki kiszone?

Najlepiej w chłodnym miejscu, o temperaturze max kilkanaście stopni Celsjusza. Po otwarciu – w lodówce.

Ogórki kiszone – ile mogą stać?

Spokojnie przez kilka miesięcy, do następnego lata. Jeśli są przechowywane w temperaturze kilka stopni, to wytrzymają i dłużej.

Jak przechowywać ogórki kiszone po otwarciu?

Zdecydowanie najlepiej w lodówce, aby nie spleśniały.

Jaka woda na ogórki kiszone?

Ja używam przefiltrowanej i zagotowanej. Gotuję nawet kilka minut. Potem trochę studzę.

Ogórki kiszone – jaka sól?

Niejodowana.

Ogórki kiszone – jaki koper?

Suchy – z łodygą i nasionami. Można dawać sam koszyczek z nasionami.

Jakie ogórki na kiszone?

Świeże, nie uszkodzone, nie zwiędnięte. Najlepiej u mnie sprawdza się odmiana Polan.

W jakiej temperaturze przechowywać ogórki kiszone?

Idealnie około 10 stopni Celsjusza, max. kilkanaście.

Ogórki kiszone – po jakim czasie można jeść?

Dobrze jest zaczekać 2-3 miesiące, aż się dobrze ukiszą.

Po jakim czasie wynieść ogórki kiszone do piwnicy?

W lecie, kiedy jest ciepło, wystarczy kilka godzin, aż pojawi się piana na wodzie, co wskazuje na rozpoczęcie procesu kiszenia.

Czy kwas z ogórków kiszonych jest zdrowy?

Nawet bardzo. Jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Warto go pić.

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>