Pomysł na leniwe weekendowe śniadanie – pancakes borówkowo-czekoladowe. Połączenie lekko kwaśnych owoców z gorzką czekoladą – mniam.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść borówek
- garść pociętej na kawałki czekolady (u mnie gorzka)
Przygotowanie:
- w małej misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawić
- w innej misce wymieszać rozpuszczone masło, cukier waniliowy i maślankę
- połączyć ze sobą składniki suche i mokre, wymieszać, następnie dodać umyte i osuszone borówki i czekoladę
- na patelni z powłoką nieprzywieralną rozgrzać olej i odrobinę masła, nakładać małe porcje ciasta, smażyć na średnim ogniu aż będą brązowe i borówki zaczną “bulgotać” (przewracanie może być kłopotliwe, najlepiej jest użyć dość szerokich 2 szpatułek do smażenia i nie zniechęcać się, jeśli słabo się przewrócą ;-))
- po usmażeniu od razu podawać posypane cukrem pudrem
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga