Pasta miso – co to jest i jak jej używać?

Pasta miso – co to to jest?

Japońska pasta miso to dodatek do potraw, powstający z fermentowanej soi. Smak i kolor pasty mogą się różnić w zależności od regionu, w którym powstają. Ze względu na bogaty smak i wszechstronne zastosowanie pasta miso znajduje zastosowanie w przypadku wielu różnorodnych potraw, jak zupy, jako składnik marynat do mięsa, sosów, czy jako dodatek do potraw warzywnych. Japońskie pasty do zup to często używane dodatki, cenione za wyjątkowe walory smakowe.

Z czego jest pasta miso?

Pasta miso powstaje z soi, soli i starterów fermentacyjnych (drożdży koji). Niektóre odmiany zawierają też inne składniki, jak ryż czy jęczmień. Po wymieszaniu wszystkich składników, miso poddawana jest fermentacji przez kilka miesięcy (do dwóch lat). Proces fermentacji nadaje paście unikalny smak i aromat. Ze względu na swoje właściwości, miso może być używana jako składnik wielu potraw.

Rodzaje pasty miso

W Japonii stosuje się cztery główne odmiany past miso, zróżnicowane pod względem zawartości ziaren:

  • ryżowe,
  • pszenne/jęczmienne,
  • z fasoli.

Większość past, bo około 80% całej produkcji, zawiera ryż.

Pastę miso rozróżnia się także według wyglądu. Ostateczny kolor zależy od wielu czynników, między innymi użytej soi czy ilości dodanego startera fermentacyjnego. Wyróżnia się jednak trzy kategorie:

  • miso czerwone,
  • miso w jasnym kolorze,
  • miso białe.

Pasta miso – jasna czy ciemna?

W przypadku past miso generalna zasada jest taka, że im pasta jest ciemniejsza, tym mocniejszy, bardziej wyrazisty jest jej smak. Jest to wynik długości fermentacji oraz zawartości pewnych składników.

Można więc znaleźć następujące pasty miso:

  • Biała pasta miso (shiro miso) – posiada słodkawy smak i jasny kolor. Może być używana jako dressing do sałatek oraz dodatek do lekkich sosów.
  • Żółta pasta miso (shinshu) – jest zwykle żółta lub jasnobrązowa i charakteryzuje się łagodnym smakiem. Sprawdzi się jako dodatek do zup, marynat i sosów. Jest bardzo często wybierana jako dodatek do codziennego użytku.
  • Czerwona pasta miso (akamiso) – odznacza się wyraźnym, cierpkim, słonym i intensywnym smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do treściwych zup i mięs.
  • Czysta (czarna) pasta miso (hatho) – jest zdecydowanie najbardziej wyrazista w smaku, który można porównać z australijskim vegemite.

Czy pasta miso jest zdrowa?

Pasta miso ceniona jest zarówno za właściwości smakowe, jak i prozdrowotne. Zawiera niewiele węglowodanów i bardzo dużo błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka. W składzie znajduje się również wapń i żelazo.

Japońska pasta miso może posiadać ponadto wiele prozdrowotnych właściwości:

  • wzmacnia odporność,
  • poprawia pracę układu trawiennego (wspiera mikroflorę jelitową oraz metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów),
  • zwalcza szkodliwe bakterie,
  • działa odtruwająco,
  • usuwa toksyny z organizmu (leczy skutki nadużycia alkoholu i tytoniu),
  • wzmacnia kości,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • działa antynowotworowo,
  • zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu,
  • zapobiega osteoporozie (bakterie użyte w procesie fermentacji posiadają zdolność do wytwarzania witaminy K odpowiedzialnej za utrzymanie gęstości i struktury kości).

Pasta miso – zastosowanie

Pasta miso jest świetnym dodatkiem do sałatek (jako dressing), marynat i sosów (np. sos miso), a także kiszonek, pieczonych warzyw, mięs i ryb. Sprawdzi się również jako przyprawa do kasz, ryżu, tofu czy zup (np. zupa miso).

Trzeba jednak pamiętać, aby stosować ją z umiarem, ponieważ ta popularna pasta do zupy jest słona. Dodając ją można z powodzeniem zrezygnować z soli.

Warto wiedzieć, że japońska pasa do zupy miso nie powinna być gotowana, ponieważ traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze.

Pasta miso – gdzie kupić?

Wysokiej jakości, oryginalne pasty miso warto kupować w dobrych sklepach, jak https://sushi-sklep.pl/ Znajdziemy tam mnóstwo produktów przydatnych w kuchni azjatyckiej. W sklepie zaopatrzyć się można także w akcesoria do przygotowywania suhi czy serwowania dań. Sprawdźcie koniecznie!

 

 Artykuł powstał we współpracy z sushi-sklep.pl

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>