Piernik z kawą

piernik z kawą przepis

Dla tych, którzy lubią smak piernika nie tylko od święta. Przepis na piernik z kawą, który mam już od kilku lat, a który pochodzi prawdopodobnie z opakowania kawy zbożowej Inka. Nie wymaga długiego leżakowania jak piernik klasyczny, nie musimy też dodawać do niego miodu a jest naprawdę bardzo smaczny. Ja zawsze przekładam go marmoladą i polewam czekoladą deserową.

Składniki:

  • 350 ml mleka (ok 1,5 szklanki)
  • 250 g cukru (ok 1,5 szklanki)
  • 125 g margaryny
  • 1 torebka przyprawy korzennej do piernika
  • 12 g kawy Inki (ok. 3 łyżki ewentualnie 2 łyżki Inki i 1 łyżkę prawdziwej kawy mielonej)
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki)
  • 15 g sody oczyszczonej (ok. 1,5 łyżki)
  • 30g kakao (ok. 2 łyżki)

Przygotowanie:

 – Mleko, cukier, margarynę, przyprawę do piernika i kawę wymieszać w rondlu, zagotować mieszając od czasu do czasu i wystudzić, a następnie dodać 2 roztrzepane jajka.

 – Do drugiego naczynia przesiać mąkę, sodę i kakao i dodać do przestudzonej masy.

 – Tak przygotowaną masę wyrabiać mikserem przez ok. 10 min, następnie wyłożyć do podłużnej wąskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

 – Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

 – Po upieczeniu i przestudzeniu można przekroić na pół i przełożyć dżemem lub marmoladą i polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>