placek drożdżowy

placek drożdżowy przepis

Klasyczny placek drożdżowy z rodzynkami i kruszonką. Świetnie smakuje z mlekiem i konfiturą. Jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nie do porównania z ciastami dostępnymi w sprzedaży. Przepis znalazłam w swoim papierowym przepisowniku i nieco go zmodyfikowałam.

Użyłam blachy o podstawie 9×32 cm

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
  • 5-6 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek (namoczyłam je we wrzątku)

Kruszonka:

  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki

Przygotowanie:

- W niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać: pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 4 łyżki mąki – pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

 – Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, dodać jaja (zostawić część jajka do posmarowania ciasta) i wlać ciepłe mleko, a następnie dodać wcześniej przygotowany zaczyn.

 – Zagnieść ciasto, dodając na koniec roztopione wcześniej masło i (odsączone) rodzynki.

 – Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu.

 – Wyrośnięte ciasto delikatnie uformować i włożyć do wysmarowanej blaszki (np. masłem). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce, aż nieco wyrośnie.

 – Posmarować jajkiem i posypać kruszonką (składniki na kruszonkę utrzeć w rękach aż powstaną małe grudki).

 – Piec w temperaturze 180 °C przez ok 30-40 min (do zarumienienia ciasta).

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>