Pleśniak z bezą

pleśniak_z_owocamiPleśniak to jedno z klasycznych ciast, które zazwyczaj wszystkim smakuje, choć jego wariantów jest całkiem sporo. Ja od kilku lat robię pleśniaka z bezą i porzeczkami. Połączenie kwaśnych i słodkich smaków jest genialne. Ciasto jest proste, pyszne, wygląda obłędnie i robi wrażenie. Można je szybko przygotować, kiedy wpadną goście. Jedzone na ciepło z kawką smakuje przepysznie. Choć ja zwykle używam mrożonych czarnych i czerwonych porzeczek, to pewnie można dodać zamiast tego powideł czy śliwek i będzie równie świetne.

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 220 g masła (chłodne albo w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 250-300 g porzeczek (ja daję mrożone czerwone i czarne)

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek (pilnujemy, aby do białek nie wpadł nawet fragment żółtka, bo wtedy białka się nie ubiją).
  2. Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek do pieczenia i żółtka jajek łączymy w misce do powstania ciasta.
  3. 2/3 ciasta wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy co najmniej 26 cm) i ugniatamy spód oraz brzegi. Wkładamy do lodówki na 30 min.
  4. 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika na 30 min.
  5. Po 30 minutach na spód ciasta wykładamy owoce. Ja używam zwykle zamrożonych porzeczek. Ważne, żeby owoców nie było za dużo i żeby nie miały za dużo wody.
  6. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę (ja do ubijania dodaję szczyptę soli, aby piana była większa), dodajemy stopniowo szklankę cukru. Ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca, sztywna piana.
  7. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy startym na tarce o grubych oczkach ciastem wyjętym z zamrażalnika.
  8. Ciasto pieczemy około 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zacznie się za mocno spiekać – można przykryć folią aluminiową. Ciasto upieczone powinno dość mocno zarumienione.
  9. Uwaga – sugeruję studzenie w uchylonym piekarniku, aby piana z białek mocno nie opadła.

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>