Co zrobić kiedy dostało się kilka kilogramów rajskich jabłuszek?
Jak najszybciej zapakować je w słoiki w jakiejś sensownej formie
Na blogu smaki i aromaty znalazłam ciekawe przepisy na marmoladę z rajskich jabłuszek i jabłuszka kandyzowane. Oto one:
RAJSKIE JABŁUSZKA KANDYZOWANE
* 1 kg rajskich jabłuszek
* 1 kg cukru
* 1 cytryna
* 1 laska wanilii (ja dodałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
* 100 ml czystej wódki lub rumu (ja użyłam rumu)
Jabłuszka umyć, osuszyć i drewnianą wykałaczką ponakłuwać w kilku miejscach (5-8 nakłuć). Do płaskiego garnka wlać tyle wody, żeby tylko przykryła owoce, wlać ekstrakt z wanilii lub wrzucić laskę wanilii bez ziarenek (pozostawić je na później np w małym słoiczku) i wlać sok z wyciśniętej cytryny. Podgrzewać jabłuszka na małym ogniu (bardzo malutkim – ma tylko pyrczeć, inaczej jabłuszka popękają), od chwili zagotowania przez 5-7 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć owoce do miski. W rondlu pozostawić ok 1l wody z gotowania, wsypać cukier i zagotować (ja zostawiłam całą wodę i pozostały syrop zlałam do butelek). Włożyć do syropu jabłuszka i chwilkę pogotować – powinny być szkliste. Można czynność gotowania powtórzyć na drugi dzień, ale nie jest to konieczne.
Wyparzone słoiczki napełniać jabłuszkami, po czym zalać zalewą i do każdego dodać po łyżce wódki lub rumu. Zakręcić słoiczki, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem – np. pod grubym kocem.
Tak przygotowane jabłuszka możemy użyć jako dekorację do ciast i deserów. Syrop nadaje się jako dodatek do lodów. Jabłuszka w słoiczkach wyglądają pięknie więc mogą równie dobrze stanowić fajny i słodki prezent
MARMOLADA Z RAJSKICH JABŁUSZEK
* 1 kg jabłuszek
* 3/4 kg cukru
* 1/2 szkl. wody
* sok z 1 cytryny
Jabłuszka umyć, oczyścić z pestek i ogonków (gniazda nasienne pozostawić – mają dużo pektyn) krojąc na ćwiartki. Do płaskiego garnka wlać wodę i wsypać cukier. Dodać owoce i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Zmiksować blenderem i dalej gotować dodając sok z cytryny, do uzyskania pożądanej gęstości (ja gotowałam zaledwie kilka minut). Nakładać marmoladę do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Marmolada jest naprawdę pyszna i choć przygotowanie jej jest czasochłonne to naprawdę warto pobawić się w jej przygotowanie raz w roku.
20 sierpień 2018
Przepyszne oba przetwory robiłam pierwszy raz – rewelacja – dziękuję. Przydałby się jeszcze przepis na nalewkę z tych jabłuszek.
24 listopad 2019
Super
Pomyślę o tym 
15 listopad 2020
Skladniki:
1 kg rajskich jabłek
1 litr wódki lub spirytusu nalewkowego
30 dkg cukru
5 goździków
Około 2 cm kory cynamonu
5 cm laski waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka umyć pokroić w ćwiartki, pestek nie wyrzucaj włożyć do słoika razem z przyprawami i cukrem na okolo1,5 tygodnia, codziennie mieszać. Po tym czasie dolać alkohol i marcować w ciemnym ciepłym miejscu około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę A po kilku dniach przefiltrowac i zlać do butelek. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu 4-6 miesięcy.
18 listopad 2020
Dziękuję
26 sierpień 2019
Dostałam rajskie jabłuszka i postanowiłam zrobić je w syropie. Nie wiem po co to przekłuwanie, bo wszystkie popękały :). Popękane mi tak nie przeszkadzaly, ale rozgotowane już tak. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, a mam breję rajsko-jabluszkową. Zrobię kompot. Pozdrawiam
24 listopad 2019
Niestety trzeba pilnować, aby za mocno się nie gotowały, inaczej rzeczywiście się rozpadną
Nakłuwanie ma uchronić je przed pękaniem, i zdaje to egzamin, jeśli bardzo delikatnie są obgotowywane. Jednak kompot to też super pomysł 
4 listopad 2022
Robię te jabłuszka co roku z rumem – są przepyszne! Używam ich do dekoracji swojego tortu urodzinowego. A z syropu, który zostaje – robię nalewkę świąteczną- dodaję bakalie jak do grzańca- pycha – polecam!
4 kwiecień 2023
Super!