Przetwory z rajskich jabłuszek

przetwory-z-rajskich-jabluszek

Co zrobić kiedy dostało się kilka kilogramów rajskich jabłuszek?

Jak najszybciej zapakować je w słoiki w jakiejś sensownej formie :-)

Na blogu smaki i aromaty znalazłam ciekawe przepisy na marmoladę z rajskich jabłuszek i jabłuszka kandyzowane.  Oto one:

RAJSKIE JABŁUSZKA KANDYZOWANE

*  1 kg rajskich jabłuszek
*  1 kg cukru
*  1 cytryna
*  1 laska wanilii (ja dodałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
*  100 ml czystej wódki lub rumu (ja użyłam rumu)

Jabłuszka umyć, osuszyć i drewnianą wykałaczką ponakłuwać w kilku miejscach (5-8 nakłuć). Do płaskiego garnka wlać tyle wody, żeby tylko przykryła owoce, wlać ekstrakt z wanilii lub wrzucić laskę wanilii bez ziarenek (pozostawić je na później np w małym słoiczku) i wlać sok z wyciśniętej cytryny.  Podgrzewać jabłuszka na małym ogniu (bardzo malutkim – ma tylko pyrczeć, inaczej jabłuszka popękają), od chwili zagotowania przez 5-7 minut.  Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć owoce do miski.  W rondlu pozostawić ok 1l wody z gotowania, wsypać cukier i zagotować (ja zostawiłam całą wodę i pozostały syrop zlałam do butelek).  Włożyć do syropu jabłuszka i chwilkę pogotować – powinny być szkliste. Można czynność gotowania powtórzyć na drugi dzień, ale nie jest to konieczne.
Wyparzone słoiczki napełniać jabłuszkami, po czym zalać zalewą i do każdego dodać po łyżce wódki lub rumu. Zakręcić słoiczki, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem – np. pod grubym kocem.

Tak przygotowane jabłuszka możemy użyć jako dekorację do ciast i deserów. Syrop nadaje się jako dodatek do lodów. Jabłuszka w słoiczkach wyglądają pięknie więc mogą równie dobrze stanowić fajny i słodki prezent :-)

MARMOLADA Z RAJSKICH JABŁUSZEK

*  1 kg jabłuszek
*  3/4 kg cukru
*  1/2 szkl. wody
*  sok z 1 cytryny

Jabłuszka umyć, oczyścić z pestek i ogonków (gniazda nasienne pozostawić – mają dużo pektyn) krojąc  na ćwiartki.  Do płaskiego garnka wlać wodę i wsypać cukier.  Dodać owoce i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się owoców.  Zmiksować blenderem i dalej gotować dodając sok z cytryny, do uzyskania pożądanej gęstości (ja gotowałam zaledwie kilka minut). Nakładać marmoladę do wyparzonych słoiczków, odwracać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Marmolada jest naprawdę pyszna i choć przygotowanie jej jest czasochłonne to naprawdę warto pobawić się w jej przygotowanie raz w roku.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

6 Komentarze

  1. Przepyszne oba przetwory robiłam pierwszy raz – rewelacja – dziękuję. Przydałby się jeszcze przepis na nalewkę z tych jabłuszek.

    Napisz odpowiedź
    • Skladniki:
      1 kg rajskich jabłek
      1 litr wódki lub spirytusu nalewkowego
      30 dkg cukru
      5 goździków
      Około 2 cm kory cynamonu
      5 cm laski waniliowego
      Przygotowanie:
      Jabłka umyć pokroić w ćwiartki, pestek nie wyrzucaj włożyć do słoika razem z przyprawami i cukrem na okolo1,5 tygodnia, codziennie mieszać. Po tym czasie dolać alkohol i marcować w ciemnym ciepłym miejscu około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę A po kilku dniach przefiltrowac i zlać do butelek. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu 4-6 miesięcy.

      Napisz odpowiedź
  2. Dostałam rajskie jabłuszka i postanowiłam zrobić je w syropie. Nie wiem po co to przekłuwanie, bo wszystkie popękały :). Popękane mi tak nie przeszkadzaly, ale rozgotowane już tak. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, a mam breję rajsko-jabluszkową. Zrobię kompot. Pozdrawiam

    Napisz odpowiedź
    • Niestety trzeba pilnować, aby za mocno się nie gotowały, inaczej rzeczywiście się rozpadną :-( Nakłuwanie ma uchronić je przed pękaniem, i zdaje to egzamin, jeśli bardzo delikatnie są obgotowywane. Jednak kompot to też super pomysł :-)

      Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>