Przepis, który ostatnio ciągle wykorzystuję i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Muffinki pięknie wyrastają, są puszyste i naprawdę smaczne. Nie wymagają wyszukanych składników, na pewno każdy znajdzie je u siebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba (ja nadziewam marmoladą, konfiturami, owocami, czekoladą). Wierzchnią warstwę mieszam czasami z kakao, dzięki czemu mam wersję jeszcze ciekawszą. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Przepis pochodzi z majowego wydania “Gotuj krok po kroku”.
Porcja na 12 muffinek
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
mokre:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
– połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy
– w drugim naczyniu rozkłócić jajka ze szklanką mleka i olejem
– mokre składniki wlać do suchych i wymieszać (ja używam rózgi) do całkowitego połączenia
– formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich do połowy ciasto
– dodać nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta
– muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC
Smacznego!
Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na muffiny
30 sierpień 2013
ja wg tego robię i uważam że super!
30 sierpień 2013
Super! W takim razie sprawdzone i polecane
30 listopad 2021
ile wychodziz z tego przepisu tych babeczek?
26 kwiecień 2023
Mi 12 średnich.
1 kwiecień 2019
Ja zamiar mleka używam jogurtu lub maślanki- wychodzą też super !!! Pozdrawiam.
24 listopad 2019
Bardzo się cieszę
4 kwiecień 2023
O, to super!
2 styczeń 2015
Bardzo fajny przepis ale mi się porozlewały podczas pieczenia Pyszne są
13 lipiec 2018
Mnie też ale i tak były pyszne na przyszłość załaduje trochę mniej do papilotek i będzie ok
28 lipiec 2018
Wychodzi mi 24 babeczki (papilotki z ikea) i piekę 25 min góra dół a potem jeszcze 3 min termoobieg
30 wrzesień 2018
Mi też się porozlewały. Myślałam, że coś nie tak zrobiłam
24 listopad 2019
Podejrzewam, że ciasto wyszło nieco za rzadkie – stąd ten problem. Czasami też problemem jest sam piekarnik, więc różnie bywa. Sugeruję jednak jeszcze jedną próbę i wstawienie do nagrzanego piekarnika.
30 marzec 2020
mi się nie porozlewały
4 czerwiec 2020
Ciasto musiało być za rzadkie
1 sierpień 2015
Wyszly super
2 październik 2015
18 listopad 2015
Dzisiaj zrobiłam babeczki wg tego przepisu, wystarczyło na 30 małych foremek i nie zmieściły się na raz do piekarnika, dlatego piekłam na dwie tury. Oczywiście spróbowałam jeszcze gorące:) Pycha! Ale mam jedną uwagę – za drugim razem ustawiłam temp. 170 stopni i urosły dużo bardziej. Tak więc drogie panie (i panowie) jeśli macie dobrze grzejące piekarniki warto ustawić nieco niższą temperaturę:)
Ktoś wyżej napisał że mu się porozlewały – mam na to radę – zamiast do jednego papierka wrzucam do dwóch (jeden w drugim) dzięki czemu papier jest twardszy i babeczka rośnie do góry a nie na boki:)
29 marzec 2016
Muffinki są super – wypróbowałam ten przepis – jeszcze nigdy mufiny nie wyszły mi takie pulchne- dzięki
8 kwiecień 2016
Super!
25 kwiecień 2016
Dodałam jeszcze aromat pomarańczowy, PYSZNE!
31 sierpień 2016
8 maj 2016
Przepis super! Dodałam nieco cynamonu i wyszlo super, na wieszch polewa czekoladowa i bomba, nie musze robić deseru mam jedną uwagę, u mnie inie dopiekły się przy 190 stopniech w 25 min ale w 30 ☺
31 sierpień 2016
super! niestety piekarnik piekarnikowi nie równy, zauważam spore różnice w czasie pieczenia
19 wrzesień 2021
Ja piekę 30 minut w 175 stopniach i zawsze ładnie rosną i są dopieczone.
9 lipiec 2016
Przepis jest superowy muffinki wyszły pulchniutkie.DZIĘKUJĘ
31 sierpień 2016
super, proszę bardzo
10 wrzesień 2016
Świetneeee
10 wrzesień 2016
23 październik 2016
wychodzą naprawdę super! warto je również ozdobić, dlatego zapraszam na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!
cupcakeinakitchen.blogspot.com
2 luty 2017
Świetne! Dodałam cynamon i wyszły cynamonowe, polecam. Miękkie, pyszne, bardzo szybkie!
7 luty 2017
Dzisiaj będziemy z córką robić, już slinka na samą myśl mi leci :))
5 marzec 2017
Witam!Czy zamiast oleju można dodać masło?Koleżanka robiła te muffinki i jej pysznie wyszło
15 kwiecień 2017
Można spróbować, tylko rozpuszczone masło powinno mieć podobną objętość i powinno być przestudzone.
15 kwiecień 2017
nareszcie! dziękuję! wreszcie wyszły mi muffiny. jedyne moje zdziwieni było gdy ciasta starczyło na 25 foremek a nie na 12. No ale takie zdziwienia to ja lubię
29 lipiec 2017
Muszę wypróbować ten przepis następnym razem wygląda świetnie i bardzo prosto <3 ostatnio najczęściej piekę cytrynowe muffiny, są proste i nie są mdłe.
8 sierpień 2017
Przepis cudowny, wyszły super! Zachowam ten przepis i będę z przyjemnością często piekła nawet dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili bo robi się je bardzo szybko. Ja dodałam do każdej babeczki wiśnie drylowane wekowane w syropie – słoik od teścia właśnie do wypieków i palce lizać. Polecam przepis:)
8 sierpień 2017
super
4 kwiecień 2023
Bardzo się cieszę!
24 wrzesień 2017
Pycha! Pieklam 20min. Do srodka dalam przed pieczeniem nutelle, na gore kawalki czekolady. Wyszlo 21szt. Pychotka!!!!
4 kwiecień 2023
Super pomysł!
23 listopad 2017
Muffinki są pyszne ale dlaczego nie mogę ich wyjąć z papilotek tylko sie przyklejają???
23 listopad 2017
To zależy od papilotek i od świeżości muffinek. Zazwyczaj jak wystygną, to lepiej się odczepiają.
15 styczeń 2020
Świetny przepis, nareszcie mi wyszły muffinki
11 wrzesień 2020
Zamiast oleju roztapiam pół kostki masła. Muffinki zawsze wychodzą pyszne i puszyste!! Dziękuje!!
18 listopad 2020
Super!
4 kwiecień 2023
O, super!
28 grudzień 2020
Bardzo dobre. Do ciasta dodałam cynamon i po jednej jeżynie na foremkę. Polukrowałam. Wyśmienite!
13 luty 2021
Świetny pomysł!
12 styczeń 2021
Korzystam z tego przepisu od paru miesięcy i mimo ze nie mam ręki do ciast muffiny mi wychodzą i są pyszne
13 luty 2021
Bardzo się cieszę
4 kwiecień 2023
Bardzo się cieszę!
27 styczeń 2021
Dzień dobry dziś będę robić z córeczką i synkiem robiłam już i da super mniam już mi ślinka leci
13 luty 2021
Świetnie! Smacznego!
4 kwiecień 2023
Smacznego!
21 maj 2021
Dodałam jagody i z braku piekarnika piekłam po 4 we frytkownicy beztłuszczowej (25 minut/170 stopni), wyszły cudowne! Pięknie wyrośnięte, puszyste, smaczne. Nikt nie wie, że nie stać mnie na piekarnik. Nikt.
2 lipiec 2021
Wow, super!
4 kwiecień 2023
Genialne
30 sierpień 2023
Dzień dobry, jaka powinna być konsystencja ciasta? Jaka śmietaną czy gęstsze?
3 wrzesień 2023
Dzień dobry, raczej jak śmietana.