Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

 

rogaliki drożdżowe przepis

Pachnące, puszyste, klasyczne rogaliki drożdżowe z masłem…do tego szklanka mleka…

Wieczorne marzenie, które można łatwo spełnić. W magazynie “Gotuj z Lamarem” 2012, nr 36:  “Ciasta i desery z owocami”, s. 18-19 znalazłam przepis na te małe cudeńka, które postanowiłam urozmaicić różnymi nadzieniami. Podstawowym, wg przepisu, jest nadzienie budyniowe ze śliwkami, które jest rzeczywiście bardzo smaczne ale do takich rogalików równie dobrze można dodać marmoladę czy krem czekoladowy bądź sam budyń.

 

Przepis na około 20 sztuk średniej wielkości rogalików

 

Ciasto:

  • 4 g świeżych drożdży (ja używam tych z Biedronki, są niezawodne)
  • 1 szklanka mleka (ja użyłam 2%)
  • 1/2 kg mąki pszennej (najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka luksusowa typ 550)
  • 3/4 szklanki cukru (ja dodałam nieco ponad 1/2)
  • 50 g masła
  • skórka otarta z połowy cytryny (umyłam i sparzyłam wrzątkiem cytrynę)
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

 

Nadzienie budyniowe ze śliwkami:

– 1,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%)

– 1 budyń (waniliowy bądź śmietankowy – jeśli jest bez cukru to warto dodać go nieco do ilości podstawowej z przepisu na nadzienie)

– 1 żółtko

– 1 łyżka mąki pszennej (dowolny rodzaj, sugeruję też luksusową albo tortową)

– 3 łyżki cukru (bądź nieco więcej jeśli budyń nie zawiera cukru)

– 1 łyżka masła (twardego, wystarczy ukroić łyżką)

– kilka śliwek węgierek (jeśli nadziewamy tylko budyniem ze śliwkami to będziemy ich potrzebować ok 12)

 

Dodatkowo:

– 1 białko do smarowania rogalików

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto:

 – W większym kubeczku podgrzać ok 1/5 z całej szklanki mleka. Zestawić z ognia i rozdrobnić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru, wymieszać, posypać nieco mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Można kubek okryć kocem, aby drożdże miały tym lepsze warunki do wyrośnięcia, jednak trzeba uważać, ponieważ już po kilkunastu minutach mogą zechcieć uciec z kubka. Będą gotowe jeśli porządnie się spienią i znacząco zwiększą swoją objętość.

 – Żółtka lekko rozbić. W rondelku rozpuścić masło (na małym ogniu żeby go nie przypalić). Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i resztę mleka (powinno być ciepłe).

 – Wyrabiamy ręką lub drewnianą łyżką ciasto. Do wyrabianie można użyć miksera o ile ma funkcję wyrabiania ciasta drożdżowego.

 – Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, być gładkie i błyszczące.

 – Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

 – Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. W 1/2 szklanki mleka rozmieszać ze sobą budyń, mąkę i żółtko, wlać do gotującej się reszty mleka, ugotować budyń.

 – Budyń będzie bardzo gęsty, należy pilnować, żeby się nie przypalił. Odstawić do ostudzenia.

 – Śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połowy.

Lepienie rogalików:

 – Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na wysypaną mąką stolnicę, uformować w kulę lekko je przy okazji odgazowując i podzielić na 3 lub 4 równe części. Im więcej części tym mniejsze wyjdą rogaliki.

 – Każdą z części kłaść osobno na stolnicę (reszta ciasta powinna być przykryta ściereczką), rozwałkowywać na okrągły placek, a następnie nożem lun radełkiem dzielić na 8 trójkątów.

 – Na krótkim boku każdego z trójkątów położyć niewielką ilość budyniu oraz połowę śliwki (bądź marmoladę, krem czekoladowy, sam budyń bądź inne, dowolne nadzienie)

ciasto na rogaliki drożdżowe

 – Unieść lekko bok trójkąta od strony nadzienia i rozpocząć zwijanie rogalików.

 – Ważne, żeby już na początku zwijania dokładnie docisnąć ciasto do siebie tak, żeby nadzienie nie wypłynęło.

 – Następnie zwijać rogalik do samego końca, położyć na stolnicy tak, żeby końcówka znajdowała się się pod rogalikiem i lekko zagiąć do siebie jego końce.

 – Rogaliki układać na wyłożonej papierem blaszce w odległości kilku centymetrów od siebie i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut.

 – Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 °C.

 – Piec przez około 15 minut, do zarumienienia.

 – Pozostawić do ostudzenia.

 – Rogaliki, jak każdy wypiek drożdżowy, najsmaczniejsze są w dniu ich zrobienia, ale dzięki wilgotnemu nadzieniu pozostają świeże nieco dłużej.

Smacznego!

 

 

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>