Słodycze bez cukru De Bron – sprawdź, dlaczego warto!

Dlaczego warto zmniejszyć ilość cukru? Dla mnie powodów jest co najmniej kilka, i chcę o nich opowiedzieć. Moje przygody z cukrem trwają już jakiś czas, więc mam sporo wniosków i spostrzeżeń. Nie oznacza to też, że zupełnie wyeliminowałam cukier. Na pewno dość mocno go ograniczyłam. Słodycze bez cukru mogą w tym procesie bardzo pomóc.

Czy cukier jest tylko zły?

Cukier to inna nazwa węglowodanów, które są niezbędne do odżywiania komórek naszego organizmu. Inaczej mówiąc – bez cukru, węglowodanów daleko nie zajedziemy. Problemem jest jednak ilość. Cukru jest po prostu bardzo dużo w naszej diecie. I nie mam na myśli wyłącznie słodyczy.

Dlaczego nadmiar cukru jest szkodliwy?

Nadmiar cukru to problem napojów, dań, słodyczy, czy nawet różnych sosów. Wcinamy go coraz więcej, przyzwyczajając się do jego smaku i ilości, przez co trudno nam nawet stwierdzić, że coś jest bardzo słodkie. Niestety nasz organizm przez tę nadmierną ilość cukru zmienia się. Otyłość, rozwój cukrzycy i miażdżycy oraz zwiększone ryzyko zawału i udaru to tylko niektóre konsekwencje zbyt dużej ilości cukru w naszym życiu.

Dużym problemem jest też próchnica czy problemy ze skórą. Zwłaszcza ten ostatni objaw jest bardzo nieoczywisty. Tymczasem okazuje się, że jedzenie zbyt dużych ilości cukru może powodować nasilenie się zmian trądzikowych oraz szybsze starzenie się skóry i jej odwodnienie. Cukier uszkadza kolagen i elastynę, co sprawia, że skóra staje się bardziej wiotka, a zmarszczki bardziej widoczne.

Muszę przyznać, że o negatywnym wpływie cukru na wygląd skóry dowiedziałam się dopiero niedawno, i naprawdę dało mi to do myślenia. Tym bardziej zaczęłam dbać o to, co jem i unikać produktów, które mogły mieć niekorzystny wpływ na moje zdrowie i wygląd skóry. Bo co z tego, że inwestuję w kosmetyki, jeśli „od środka” funduję mojej skórze niefajny koktajl.

Jak ograniczyć cukier?

No dobrze, jeśli nadmiar cukru jest tak niekorzystny dla naszego organizmu, ale jednocześnie nie możemy go zupełnie wyeliminować z naszej diety, to co zrobić, żeby nie przesadzić?

To są moje podpowiedzi:

  1. Zwiększ świadomość tego, co jesz – sprawdzaj zawartość cukru w produktach, które często wybierasz. Możesz się zdziwić ?
  2. Unikaj słodzonych napojów – w nich jest bardzo dużo cukru, czasami aż trudno uwierzyć ile.
  3. Poszukaj zdrowych słodyczy i przekąsek – na przykład zawierających naturalne cukry z owoców. Są naprawdę pyszne. Ja eksperymentuję z nimi od dawna i można znaleźć wiele pyyysznych.
  4. Unikaj gotowych sosów – przygotowanie sosu jest całkiem proste, zwykle wystarczą pomidory w puszce, cebulka, czosnek i ulubione zioła. Jest zdrowiej, smaczniej i taniej.
  5. Spróbuj wybierać pełnoziarniste pieczywo – ma błonnik i nie jest tak przetworzone. Ja osobiście czuję się po nim dużo lepiej i cukier mi tak nie „skacze”.
  6. Unikaj fast foodów – wiadomo, że czasami ma się na nie „ssanie”, i to jest zupełnie normalne, ale częste jedzenie takich potraw zamula organizm.
  7. Uważaj na słodkie przekąski, które mają być „lekką pokusą”. Z mojego doświadczenia wynika, że takie lekkie pokusy szybko tworzą coraz większą „oponkę”. Raz na jakiś czas – ok, ale nie codziennie, bo szybko można wpaść w pułapkę małych, słodkich pokus.

bezcukrowe słodyczeSłodycze bez cukru De Bron – dlaczego warto czasami wybrać bezcukrowe słodycze?

Ja wiem, że nie każde bezcukrowe słodycze są tak samo smaczne. Ja na przykład nie jestem w stanie zaakceptować słodyczy z lukrecji. Po prostu nie, i nie da rady. Dlatego szukam wariantów, które smakują jak te słodycze, które znam, ale nie mają góry cukru po którym zwyczajnie przysypiam.

Teraz wyobraźcie sobie żelki misie bez cukru, cukierki toffi bez cukru albo miękkie żelki o smaku winogron i innych owoców. Słodkości bez cukru De Bron to 9 wariantów żelek i cukierków, które są alternatywą dla standardowych słodyczy. Zero cukru i mało kalorii. Mnie to przekonuje, tym bardziej, że smaków jest aż tyle.

Zestaw słodyczy bez cukru na wieczór albo jako przekąska w ciągu dnia to opcja, która nie „zamula” i nie wywoła wyrzutów sumienia. Słodycze bez cukru mogą być ratunkiem dla osób na diecie, dbających o zdrowie i dobrą kondycję.

De Bron Jelly Beans

Słodycze bez cukru w kształcie fasolek o różnorodnych smakach – owoców i np. wanilii. Żelki zawierają substancje słodzące bezpieczne dla diabetyków i osób na diecie. Jelly Beans są odpowiednie dla wegan, nie zawierają także sztucznych barwników ani konserwantów.

De Bron Fruit Gums

Żelki bez cukru o intensywnym, owocowym smaku. Sprawdzą się w roli przekąski w domu, pracy oraz podczas podroży. W opakowaniu znajdziesz słodkości o smaku truskawki, maliny, czy pomarańczy. Słodycze są bezcukrowe, więc to świetna opcja dla osób dbających o dietę czy ograniczających cukier.

De Bron Butter Toffees

Bezcukrowa alternatywa dla wielbicieli klasycznych karmelków. Butter Toffees yróżniają się smakiem masła, które rozpływa się w ustach. To propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkości o kremowym smaku. Karmelki nie zawierają cukru.

De Bron Winegums

Miękkie, bezcukrowe żelki o intensywnym smaku winogron oraz innych owoców. Nadają się dla osób borykających się z cukrzycą oraz wszystkich, którzy chcą ograniczyć cukier w codziennej diecie. Słodkości Winegums są wegańskie, nie zawierają też sztucznych barwników.

De Bron Pokerfruit

Bezcukrowe żelki o intensywnym smaku owoców – cytryny, truskawki, czy maliny. Zawierają substancje słodzące bezpieczne dla zdrowia i nie powodują wzrostu cukru we krwi. Żelki Pokefruit są wegańskie. To świetny wybór dla osób szukających bezcukrowych słodyczy o intensywnym smaku.

Próbujecie?

Artykuł sponsorowany

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>