Sok z żurawiny – jak działa i kiedy warto go pić?

Żurawina to roślina ciesząca się bardzo dużą popularnością, ceniona za swój wyjątkowy smak oraz właściwości. Stosuje się ją w celach kulinarnych, ale też leczniczych czy kosmetycznych. Te niepozorne, kwaśne owoce mogą wiele zdziałać, jeśli umiejętnie się je wykorzysta. Jak więc działają soki z żurawiny i co trzeba wiedzieć, zanim zacznie się je pić?

Czy sok z żurawiny jest zdrowy?

Sok z żurawiny ceniony jest ze względu na dużą zawartość błonnika oraz witamin: z grupy B, A, K, C i E. Ponadto w soku z żurawiny obecne są minerały: wapń, fosfor, miedź, jod, sód, potas, magnez oraz żelazo. Znajdziemy w nim także flawonoidy, taniny, fruktozę i kwasy (jabłkowy, benzoesowy, cytrynowy, salicylowy i chinowy). Soki z żurawiny zawierają też triterpenoidy, czyli związki chemiczne o cennych właściwościach grzybobójczych, przeciwwirusowych i owadobójczych.

soki_z_żurawinyDziałanie soku z żurawiny

Prozdrowotne działanie soku z żurawiny znane jest od wieków. Żurawina ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga także pracę serca i wątroby.

W medycynie ludowej sok z żurawiny stosowany był podczas przeziębień, stanów zapalnych pęcherza i dróg moczowych, anginy, problemów żołądkowych oraz infekcji skórnych wywołanych bakteriami i grzybami.

Obecnie, soki z żurawiny najczęściej stosowane są w przypadku profilaktyki i leczenia zapalenia pęcherza i dróg moczowych. Żurawina zmniejsza bowiem przyczepność bakterii E-coli (wywołujących infekcje) do ścianek dróg moczowych, ułatwiając ich wypłukiwanie.

Sok z żurawiny znajduje też zastosowanie w przypadku osób o zwiększonym ryzyku chorób serca, ponieważ pomaga chronić komórki mózgowe przed skutkami zakrzepu i wylewu. Flawonoidy, które znajdziemy w soku, wspomagają pracę serca i rozszerzają naczynia krwionośne. W ten sposób ułatwiają przepływ krwi i dotlenienie narządów, tkanek i komórek.

Żurawina ceniona jest także jako środek wspomagający leczenie przeziębień oraz pomagająca wzmocnić organizm.

Kiedy warto pić sok z żurawiny?

Po żurawinę warto sięgnąć w wielu sytuacjach. Kiedy pić sok z żurawiny?

Wskazaniami mogą być:

  • przeziębienie,
  • stany zapalne pęcherza moczowego,
  • bakteryjne zakażenia układu moczowego,
  • osłabienie pracy żołądka i jelit,
  • osłabienie organizmu,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • wysokie ciśnienie tętnicze,
  • schorzenia reumatyczne,
  • chęć oczyszczenia organizmu.

Kto powinien unikać żurawiny?

Żurawina nie jest wskazana dla wszystkich, a ostrożność w jej przyjmowaniu powinny zachować osoby mające problemy z krzepliwością krwi oraz stosujące leki przeciwzakrzepowe. Żurawina nie powinna być również stosowana przez osoby borykające się z problemem osteoporozy i kamicy nerkowej, jak również cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy.

Jak często pić sok z żurawiny?

Wybierając sok z żurawiny warto zwrócić uwagę na jego skład i sięgać po warianty, które nie zawierają cukru oraz innych substancji słodzących.

Należy go jednak pić z umiarem. Do celów leczniczych często proponowaną dawką jest pół szklanki soku rozcieńczonego w pół litra wody. Trzeba jednak sprawdzać informacje dotyczące stosowania na opakowaniu.

Naturalny sok z żurawiny  – gdzie kupić?

Naturalne soki z żurawiny warto kupować w dobrych sklepach, oferujących wysokiej jakości produkty od sprawdzonych dostawców. Duży wybór naturalnych soków żurawinowych można znaleźć w sklepie zielarskim iZielnik.pl https://www.izielnik.pl/soki-z-zurawiny, mającym w ofercie naturalne i ekologiczne soki z żurawiny.

 

Artykuł sponsorowany

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>