Świąteczne pierniki – jak zrobić w domu? Sprawdzony przepis na domowe pierniczki

Pierniczki świąteczne to jeden z tych przysmaków, którego nie może zabraknąć przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach i smak są absolutnie obłędne. Świąteczne pierniki poza tym mają jeszcze kilka innych zalet: świetnie się przechowują, można je dekorować z dziećmi w ramach zabawy i nadają się na słodki prezent. To jednak nie wszystko! Przepis na pierniczki domowe jest naprawdę prosty!

 

Składniki na ciasto na pierniczki świąteczne (ja na święta robię często podwójną porcję):

  • 400 g mąki (ja używam tortowej albo uniwersalnej)
  • 100 g miodu (sugeruję taki prawdziwy)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 jaja (ja używam L)

 

domowe pierniczkiDomowe pierniczki – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej dużej misce i zagniatamy.
  2. Jak ciasto się połączy, przekładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy do połączenia wszystkich składników.
  3. Ciasto stopniowo dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremkami.
  4. Piekarnik (funkcja góra – dół) nagrzewamy do temperatury 180 °C
  5. Wycięte pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając około 2 cm odległości (nieco urosną podczas pieczenia).
  6. Pierniczki pieczemy około 10 minut (trzeba sprawdzać, bo czas zależy od piekarnika, może wystarczyć nawet 8 min po dłuższym czasie pieczenia).

Pierniczki powinny być brązowe i chrupiące, choć tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie. Trzeba uważać, żeby ich nie przypalić – dlatego lepiej ich pilnować i nie polegać jedynie na wskazanym czasie pieczenia.

 

Przepis na pierniczki świetnie komponuje się z przepisem na lukier królewski, którym można go potem udekorować. Ja „maluję” nim wierzch pierników i oddaję domownikom do dekoracji różnymi posypkami. Lukier schnie całą noc, ale potem jest biały, chrupiący i mega pysznie smakuje z pierniczkami.

 

przepis na lukier królewskiPrzepis na lukier królewski:

Składniki:

  • 2 białka
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do białek, w dość wysokiej misce, dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
  2. Miksujemy całość do uzyskania sztywnej, lśniącej, białej piany (zwykle około 10 minut).
  3. Pędzelkiem cukierniczym (ja używam silikonowego) smarujemy pierniczki.
  4. Można użyć szpryc cukierniczych do dekoracji.

 

domowe pierniczkiJak przechowywać pierniczki?

Jeśli pierniczki będą już udekorowane i lukier wyschnie można je przechowywać w puszce albo słoju. U mnie pierniczki starczają zwykle na około tydzień. W tym czasie są tak samo chrupiące i pyszne. Co ważne, nie robią się mega twarde. Dlatego właśnie tak lubię ten przepis i wykorzystuję go co roku.

Pierniczki domowe można wykorzystać do dekoracji stołu, dać w prezencie albo po prostu przygotować jako świąteczną słodycz. Pierniki to dla mnie niezbędny słodki dodatek do każdych świąt. Czasami robę je nawet dwa razy, bo znikają w baaardzo szybkim tempie.

 

 

Artykuł sponsorowany

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>