Przepis na to ciasto znalazłam w sieci kilka lat temu, za każdym razem wychodzi, jest smaczne i ciekawie wygląda. Połączenie kwaśnych konfitur ze słodką bezą jest dla mnie idealne. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, polecam dla każdego, nie tylko na niedzielne popołudnie.
Piekłam je w blasze o wymiarach podstawy 20×32 cm
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru (do białek)
- 1/4 szklanki cukru (do ciasta)
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag mąki pszennej
- 4 jajka (oddzielamy białka od żółtek)
- 2 łyżeczki kakao
- rodzynki – według uznania
- orzechy – według uznania
- wiórki kokosowe – według uznania
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki (lub 1 mniejszy)
Sposób przygotowania:
– Mąkę wymieszać z cukrem (1/4 szklanki), proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
– Usiekać mąkę nożem z margaryną. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
– Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części – do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao.
– Jedną kulkę ciemną i jedną jasną włożyć w woreczku do zamrażarki na ok 30 minut. Pozostałą jasną kulkę rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na warstwę ciasta wyłożyć dżem.
– Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce połowę białej i połowę ciemnej kulki zamrożonego ciasta. Posypać rodzynkami, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami (posypałam po garści każdej z bakalii).
– Z białek ubić na sztywno pianę ze szklanką cukru. Pianę wyłożyć równą warstwą na bakalie i wygładzić.
– Na to zetrzeć pozostałe 2 połówki zamrożonego ciasta. Piec ok 45 minut w temp 180°C.
– Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową rozlewając ją w kształcie krateczki na ostudzone ciasto.
Smacznego!
27 sierpień 2016
1 cukier waniliowy – znaczy ile?
31 sierpień 2016
sugeruję 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16 gram)