Szarpaniec

szarpaniec przepis

Przepis na to ciasto znalazłam w sieci kilka lat temu, za każdym razem wychodzi, jest smaczne i ciekawie wygląda. Połączenie kwaśnych konfitur ze słodką bezą jest dla mnie idealne. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, polecam dla każdego, nie tylko na niedzielne popołudnie.

Piekłam je w blasze o wymiarach podstawy 20×32 cm

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru (do białek)
  • 1/4 szklanki cukru (do ciasta)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag mąki pszennej
  • 4  jajka  (oddzielamy białka od żółtek)
  • 2 łyżeczki kakao
  • rodzynki –  według uznania
  • orzechy – według uznania
  • wiórki kokosowe – według uznania
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki (lub 1 mniejszy)

 

Sposób przygotowania:

– Mąkę wymieszać z cukrem (1/4 szklanki), proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
– Usiekać mąkę nożem z margaryną. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
– Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części – do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao.
– Jedną kulkę ciemną i jedną jasną włożyć w woreczku do zamrażarki na ok 30 minut. Pozostałą jasną kulkę rozłożyć na wysmarowanej  tłuszczem blaszce. Na warstwę ciasta wyłożyć dżem.
– Na warstwę dżemu zetrzeć na tarce połowę białej i połowę ciemnej kulki zamrożonego ciasta. Posypać  rodzynkami, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami (posypałam po garści każdej z bakalii).
– Z białek ubić na sztywno pianę ze szklanką cukru. Pianę wyłożyć równą warstwą na bakalie i wygładzić.
– Na to zetrzeć pozostałe 2 połówki zamrożonego ciasta. Piec ok 45 minut w temp 180°C.
– Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową rozlewając ją w kształcie krateczki na ostudzone ciasto.

 

Smacznego!

 

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

4 Komentarze

    • sugeruję 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (16 gram)

      Napisz odpowiedź
  1. Ciasto bardzo smaczne, dałam dżem żurawinowy, a do ciasta ksylitol, zamiast cukru waniliowego aromat i resztę według przepisu.

    Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>