Szybki obiad czyli jednogarnkowy sos z makaronem

danie-jednogarnkowe

Często mamy potrzebę zrobienia szybkiego i łatwego, ale przy tym smacznego obiadu. Kombinujemy, kombinujemy i znowu wybór pada na makaron z sosem ze słoika albo coś równie mało wymagającego. Czas na dłuższe gotowanie mamy w weekend, więc w tygodniu pozwalamy sobie na dania częściowo gotowe, a tak niewiele trzeba, żeby przygotować samodzielnie smaczny i zdrowy obiad. To moje odkrycie ostatnich dni – jednogarnkowy sos z makaronem. Kilkanaście minut na pokrojenie składników, około 25 minut na gotowanie i już, obiad gotowy. Zamierzam pokombinować z różnymi składnikami, tymczasem proponuję prosty zestawik widoczny w większości na zdjęciu.

 

Składniki na 2-4 osoby

Składniki:

  • 4, 5 szklanki bulionu warzywnego (rozpuściłam 2 kostki warzywne)
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie cebule
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz ziołowy, pieprz zwykły, wedle uznania
  • kiełbasa, wedle uznania

Przygotowanie:

  1. kostki warzywne wrzucamy do garnka, następnie zalewamy gorącą wodą i rozpuszczamy
  2. pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka
  3. cebulę myjemy, obieramy i kroimy na pióra, wrzucamy do garnka, następnie wkładamy makaron
  4. dorzucamy pokrojoną bazylię, wsypujemy suszone: bazylię i oregano, dodajemy paprykę
  5. czosnek obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka
  6. kiełbasę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, wlewamy oliwę, dodajemy koncentrat pomidorowy
  7. wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min, mieszając od czasu do czasu, następnie odkrywamy i odparowujemy wodę do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu (ok 5 min.)
  8. przyprawiamy do smaku i podajemy np. ze startym parmezanem i świeżą bazylią

Smacznego!

danie-jednogarnkowe-efektPrzepis pochodzi z tej strony

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

2 Komentarze

  1. Ania, te kostki to obraza boska! Zrobić “krótki” bulion warzywno-ziołowy od razu bedzie smaczniejsze.Serio, serio.

    Napisz odpowiedź
    • Każdemu wedle potrzeb. Moje przygotowywanie obiadów, z wiszącym u spódnicy maluchem, musi trwać możliwie jak najkrócej.Domowego bulionu nie wykluczam w przyszłości.

      Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>