Często mamy potrzebę zrobienia szybkiego i łatwego, ale przy tym smacznego obiadu. Kombinujemy, kombinujemy i znowu wybór pada na makaron z sosem ze słoika albo coś równie mało wymagającego. Czas na dłuższe gotowanie mamy w weekend, więc w tygodniu pozwalamy sobie na dania częściowo gotowe, a tak niewiele trzeba, żeby przygotować samodzielnie smaczny i zdrowy obiad. To moje odkrycie ostatnich dni – jednogarnkowy sos z makaronem. Kilkanaście minut na pokrojenie składników, około 25 minut na gotowanie i już, obiad gotowy. Zamierzam pokombinować z różnymi składnikami, tymczasem proponuję prosty zestawik widoczny w większości na zdjęciu.
Składniki na 2-4 osoby
Składniki:
- 4, 5 szklanki bulionu warzywnego (rozpuściłam 2 kostki warzywne)
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 duże pomidory
- 2 średnie cebule
- garść świeżych liści bazylii
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- pieprz ziołowy, pieprz zwykły, wedle uznania
- kiełbasa, wedle uznania
Przygotowanie:
- kostki warzywne wrzucamy do garnka, następnie zalewamy gorącą wodą i rozpuszczamy
- pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka
- cebulę myjemy, obieramy i kroimy na pióra, wrzucamy do garnka, następnie wkładamy makaron
- dorzucamy pokrojoną bazylię, wsypujemy suszone: bazylię i oregano, dodajemy paprykę
- czosnek obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka
- kiełbasę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, wlewamy oliwę, dodajemy koncentrat pomidorowy
- wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min, mieszając od czasu do czasu, następnie odkrywamy i odparowujemy wodę do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu (ok 5 min.)
- przyprawiamy do smaku i podajemy np. ze startym parmezanem i świeżą bazylią
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony
25 lipiec 2014
Ania, te kostki to obraza boska! Zrobić “krótki” bulion warzywno-ziołowy od razu bedzie smaczniejsze.Serio, serio.
25 lipiec 2014
Każdemu wedle potrzeb. Moje przygotowywanie obiadów, z wiszącym u spódnicy maluchem, musi trwać możliwie jak najkrócej.Domowego bulionu nie wykluczam w przyszłości.