Bardzo lubię makaron tagliatelle, a kurki są jednymi z najprzyjemniejszych grzybów. Przepis na tagliatelle z sosem kurkowym znalazłam przypadkiem w gazetce z marketu. Prosty, szybki do wykonania, a rezultat pyszny. Może czyszczenie kurek nie należało do przyjemnych ale opłacało się dla tego smaku. Polecam na obiad, na kolację już mniej bo grzyby to grzyby – ciężkostrawne bestie w końcu.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 150-200 g świeżych kurek (przy czyszczeniu część odpadnie)
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, grzyby dokładnie myjemy, czyścimy i suszymy (np. ręcznikiem papierowym), makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu
- na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy cebulę, a następnie pokrojone na kawałki grzyby, całość dusimy przez ok. 10 minut – do odparowania wody z kurek
- wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do momentu, aż sos nam nieco zgęstnieje
- makaron polewamy sosem kurkowym
Smacznego!
Przepis pochodzi z gazetki marketu Stokrotka