Wędlina i kiełbasa przygotowane w domowym zaciszu? Sposób na zdrową kuchnię

Wędliny i kiełbasy, które znajdujemy we wszelkiego rodzaju marketach, już dawno przestały nas zadowalać. Coraz chętniej szukamy małych sklepików, w których można zakupić mięso i wędlinę najwyższej jakości, bez zbędnej chemii. Nie stronimy od bezpośredniego kontaktu z małymi wytwórcami, którzy nie produkują wędliny na skalę masową. Co jeszcze możemy zrobić, by cieszyć się prawdziwym ich smakiem? Samodzielnie przygotować wędliny i kiełbasy!

Stop produktom sklepowym

Choć artykuły spożywcze, nim trafią na półki sklepowe, muszą przejść szereg kontroli, testów, a do tego podlegają rygorystycznym normom prawnym, wciąż większość z nich obfituje w składniki, których nie chcemy mieć na swoich talerzach. Coraz szybciej powiększa się liczba osób mających problemy z układem pokarmowym, zmagających się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi. Wykluczamy ze swojego jadłospisu niemałą liczbę produktów spożywczych, ale i chętnie korzystamy z możliwości samodzielnego przygotowania od podstaw tego, co dotychczas kupowaliśmy w sklepach.

domowe wędliny i kiełbasyPośród takich artykułów znajduje się wędlina. Choć do jej przyrządzenia potrzeba nieco więcej zachodu, niż chociażby przygotowując domowe pieczywo, ciasta i ciastka, a nawet wyroby mleczne, zdecydowanie warto spróbować swoich sił w domowym wędliniarstwie. Na rynku mamy swobodny dostęp do urządzeń i akcesoriów niezbędnych, by uzyskać pyszne, zdrowe i naturalne wędliny oraz kiełbasy. Znajdziemy je np. w sklepie SklepAgnex.

Do tego potrzebne są jeszcze sprawdzone przepisy. Na początek wystarczą te znalezione w sieci lub w drukowanych książkach kulinarnych. Z czasem nabywając doświadczenie, można coraz więcej eksperymentować ze składnikami i smakami, tworząc autorskie przepisy.

Zalety domowego przyrządzania wędlin

Sami decydujemy o tym, jakie mięso posłuży nam do przygotowania wędliny. Doskonale wiemy, które składniki dodamy do środka urządzenia służącego wytwarzaniu domowych wędlin. Możemy liczyć na jakość i brak jakichkolwiek dodatków chemicznych, dlatego nasze menu staje się zdrowsze i zdecydowanie bardziej wartościowe.

Poza smakami zyskujemy satysfakcję, nowe umiejętności, bo w końcu uczymy się, jak przyrządzić najrozmaitsze wędliny. Eksperymentujemy z połączeniami różnych składników, by zachwycać domowników i gości podczas wspólnego spotkania. W domowe przygotowywanie wędlin możemy nawet wciągnąć najmłodszych, którzy zwykle garną się do pomocy w kuchni.

Nie tylko zdrowiej, ale i oszczędniej!

Wędliny uzyskiwane domowymi sposobami to oszczędność finansów oraz zdrowy jadłospis. Nie potrzebujemy dużej ilości mięsa czy wielu dodatków, by uzyskać pokaźny kawałek wędliny, który zaspokoi potrzeby (i zadowoli podniebienia) całej rodziny. Wędlina czy kiełbasy pozbawione sztucznych dodatków, wytwarzane w domu, nie robią się lepkie, nieciekawie pachnące, śliskie i zmieniające swój kolor, jak to ma miejsce w przypadku tych kupowanych w sklepach.

Jeśli codzienny jadłospis jest dla nas ważny, lubimy spędzać czas w kuchni na przyrządzaniu prawdziwie domowych posiłków i ogólnie gotowaniu, to pomysł na samodzielne przygotowanie wędlin czy kiełbas będzie strzałem w dziesiątkę!

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Agnex.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>