Mój mały misz-masz przepisowy. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki z przepisu na mleczną kanapkę, reszta to moje eksperymenty. Ciasto jest puszyste i delikatne. Marmolada pod polewą jest moim magicznym dodatkiem. Polecam jako smaczny deser na każdą okazję. Zwłaszcza, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko.
Piekłam je w blasze o wymiarach podstawy 20×32 cm
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Składniki na krem:
- 600 g śmietany kremówki 30% (najlepsza jest płynna)
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Dodatkowe składniki:
- 1/4 słoiczka marmolady (np. różanej)
- polewa deserowa do ciast (do podgrzania w wodzie)
Przygotowanie:
– Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować.
– Dodać olej i dalej miksować.
– Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
– Ciasto wyłożyć do formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
– Po upieczeniu zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
– Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami
– Ostudzony biszkopt przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną.
– Biszkopt posmarować bardzo cienką warstwą marmolady (można jej nie dodawać).
– Na wierzch wylać polewę czekoladową.
– Wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Smacznego!