Wuzetka

wuzetka przepis

Mój mały misz-masz przepisowy. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki z przepisu na mleczną kanapkę, reszta to moje eksperymenty. Ciasto jest puszyste i delikatne. Marmolada pod polewą jest moim magicznym dodatkiem. Polecam jako smaczny deser na każdą okazję. Zwłaszcza,  że ciasto przygotowuje się bardzo szybko.

Piekłam je w blasze o wymiarach podstawy 20×32 cm

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Składniki na krem:

  • 600 g śmietany kremówki 30% (najlepsza jest płynna)
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowe składniki:

  • 1/4 słoiczka marmolady (np. różanej)
  • polewa deserowa do ciast (do podgrzania w wodzie)

 

 

Przygotowanie:

 – Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować.

 – Dodać olej i dalej miksować.

 – Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

 – Ciasto wyłożyć do formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

 – Po upieczeniu zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

 – Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami

 – Ostudzony biszkopt przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną.

 – Biszkopt posmarować bardzo cienką warstwą marmolady (można jej nie dodawać).

 – Na wierzch wylać polewę czekoladową.

 – Wstawić do lodówki (najlepiej na noc).

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>