Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa krem z pomidorów, którą możemy szybko przygotować. Przepis znalazłam na tym blogu, jednak dość mocno go zmodyfikowałam. Zupa wyszła pyszna. Ostrej papryki dodajemy wg uznania, musimy jednak uważać, żeby nie przesadzić. W lecie możemy użyć świeżych pomidorów. Polecam w ramach odmiany od klasycznych zup.
Składniki na 2 porcje:
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 mała marchewka
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 350 ml bulionu warzywnego
- szczypta zmielonej papryki chilli
- sól
- pieprz
- bazylia (świeża lub suszona)
- 2-3 szczypty cukru
- śmietana do zabielenia (kilka łyżek)
Przygotowanie:
– Pomidory pokroić na kawałki, wyciąć środki (sok, który wyciekł z pomidorów podczas krojenia zachować).
– Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, wszystko drobno pokroić.
– Rozgrzać oliwę w garnku. Wrzucić cebulę, czosnek, podsmażyć. Następnie dodać marchewkę, smażyć mieszając na średnim ogniu przez 2-3 min. Zalać 50 ml bulionu i dusić warzywa do momentu aż cała woda wyparuje.
– Do podduszonych warzyw dodać pomidory z płynem, wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować bez przykrycia przez 30 min. na małym ogniu.
– Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera (ew. przetrzeć przez sitko). Dodać suszoną bazylię.
– Gotową zupę wylać na talerze. Każdą porcje ozdobić kleksami śmietany ( i udekorować świeżą bazylią – jeśli użyliśmy jej zamiast suszonej). Podawać np. ze świeżą bagietką.
Smacznego!