Zupa krem z pomidorów

zupa krem z pomidorów przepis

Lekko pikantna, rozgrzewająca zupa krem z pomidorów, którą możemy szybko przygotować. Przepis znalazłam na tym blogu, jednak dość mocno go zmodyfikowałam. Zupa wyszła pyszna. Ostrej papryki dodajemy wg uznania, musimy jednak uważać, żeby nie przesadzić. W lecie możemy użyć świeżych pomidorów. Polecam w ramach odmiany od klasycznych zup.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 mała marchewka
  • 1  średnia cebula
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • szczypta zmielonej papryki chilli
  • sól
  • pieprz
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • 2-3 szczypty cukru
  • śmietana do zabielenia (kilka łyżek)

 

Przygotowanie:

– Pomidory pokroić na kawałki, wyciąć środki (sok, który wyciekł z pomidorów podczas krojenia zachować).

– Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, wszystko drobno pokroić.

– Rozgrzać oliwę w garnku. Wrzucić cebulę, czosnek, podsmażyć. Następnie dodać marchewkę, smażyć mieszając na średnim ogniu przez 2-3 min. Zalać 50 ml bulionu i dusić warzywa do momentu aż cała woda wyparuje.

– Do podduszonych warzyw dodać pomidory z płynem, wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować bez przykrycia przez 30 min. na małym ogniu.

– Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera (ew. przetrzeć przez sitko). Dodać suszoną bazylię.

– Gotową zupę wylać na talerze. Każdą porcje ozdobić kleksami śmietany ( i udekorować świeżą bazylią – jeśli użyliśmy jej zamiast suszonej). Podawać np. ze świeżą bagietką.

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>