Przepis, który ostatnio ciągle wykorzystuję i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Muffinki pięknie wyrastają, są puszyste i naprawdę smaczne. Nie wymagają wyszukanych składników, na pewno każdy znajdzie je u siebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba (ja nadziewam marmoladą, konfiturami, owocami, czekoladą). Wierzchnią warstwę mieszam czasami z kakao, dzięki czemu mam wersję jeszcze ciekawszą. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Przepis pochodzi z majowego wydania „Gotuj krok po kroku”.
Porcja na 12 muffinek
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
mokre:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
– połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy
– w drugim naczyniu rozkłócić jajka ze szklanką mleka i olejem
– mokre składniki wlać do suchych i wymieszać (ja używam rózgi) do całkowitego połączenia
– formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich do połowy ciasto
– dodać nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta
– muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC
Smacznego!
30 sierpnia 2013
ja wg tego robię i uważam że super!
30 sierpnia 2013
Super! W takim razie sprawdzone i polecane
2 stycznia 2015
Bardzo fajny przepis
ale mi się porozlewały podczas pieczenia
Pyszne są 
13 lipca 2018
Mnie też ale i tak były pyszne
na przyszłość załaduje trochę mniej do papilotek i będzie ok 
28 lipca 2018
Wychodzi mi 24 babeczki (papilotki z ikea) i piekę 25 min góra dół a potem jeszcze 3 min termoobieg
1 sierpnia 2015
Wyszly super
2 października 2015
18 listopada 2015
Dzisiaj zrobiłam babeczki wg tego przepisu, wystarczyło na 30 małych foremek i nie zmieściły się na raz do piekarnika, dlatego piekłam na dwie tury. Oczywiście spróbowałam jeszcze gorące:) Pycha! Ale mam jedną uwagę – za drugim razem ustawiłam temp. 170 stopni i urosły dużo bardziej. Tak więc drogie panie (i panowie) jeśli macie dobrze grzejące piekarniki warto ustawić nieco niższą temperaturę:)
Ktoś wyżej napisał że mu się porozlewały – mam na to radę – zamiast do jednego papierka wrzucam do dwóch (jeden w drugim) dzięki czemu papier jest twardszy i babeczka rośnie do góry a nie na boki:)
29 marca 2016
Muffinki są super – wypróbowałam ten przepis – jeszcze nigdy mufiny nie wyszły mi takie pulchne- dzięki
8 kwietnia 2016
Super!
25 kwietnia 2016
Dodałam jeszcze aromat pomarańczowy, PYSZNE!
31 sierpnia 2016
8 maja 2016
Przepis super! Dodałam nieco cynamonu i wyszlo super, na wieszch polewa czekoladowa i bomba, nie musze robić deseru
mam jedną uwagę, u mnie inie dopiekły się przy 190 stopniech w 25 min ale w 30 ☺
31 sierpnia 2016
super! niestety piekarnik piekarnikowi nie równy, zauważam spore różnice w czasie pieczenia
9 lipca 2016
Przepis jest superowy muffinki wyszły pulchniutkie.DZIĘKUJĘ
31 sierpnia 2016
super, proszę bardzo
10 września 2016
Świetneeee
10 września 2016
23 października 2016
wychodzą naprawdę super! warto je również ozdobić, dlatego zapraszam na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!
cupcakeinakitchen.blogspot.com
2 lutego 2017
Świetne! Dodałam cynamon i wyszły cynamonowe, polecam. Miękkie, pyszne, bardzo szybkie!
7 lutego 2017
Dzisiaj będziemy z córką robić, już slinka na samą myśl mi leci :))
5 marca 2017
Witam!Czy zamiast oleju można dodać masło?Koleżanka robiła te muffinki i jej pysznie wyszło
15 kwietnia 2017
Można spróbować, tylko rozpuszczone masło powinno mieć podobną objętość i powinno być przestudzone.
15 kwietnia 2017
nareszcie! dziękuję! wreszcie wyszły mi muffiny. jedyne moje zdziwieni było gdy ciasta starczyło na 25 foremek a nie na 12. No ale takie zdziwienia to ja lubię
29 lipca 2017
Muszę wypróbować ten przepis następnym razem
wygląda świetnie i bardzo prosto <3 ostatnio najczęściej piekę cytrynowe muffiny, są proste i nie są mdłe.
8 sierpnia 2017
Przepis cudowny, wyszły super! Zachowam ten przepis i będę z przyjemnością często piekła nawet dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili bo robi się je bardzo szybko. Ja dodałam do każdej babeczki wiśnie drylowane wekowane w syropie – słoik od teścia właśnie do wypieków i palce lizać. Polecam przepis:)
8 sierpnia 2017
24 września 2017
Pycha! Pieklam 20min. Do srodka dalam przed pieczeniem nutelle, na gore kawalki czekolady. Wyszlo 21szt. Pychotka!!!!
23 listopada 2017
Muffinki są pyszne ale dlaczego nie mogę ich wyjąć z papilotek tylko sie przyklejają???
23 listopada 2017
To zależy od papilotek i od świeżości muffinek. Zazwyczaj jak wystygną, to lepiej się odczepiają.